Masterplan Herinrichting Kloosterenclave Ter Apel gepresenteerd

Foto: André Dümmer

TER APEL – Vanmiddag werd in het klooster in Ter Apel het Masterplan Herinrichting Kloosterenclave Ter Apel gepresenteerd.

Medio 2019 is de Landschapsvisie omgeving Klooster Ter Apel verschenen. Deze Landschapsvisie is het resultaat van overleg en samenwerking tussen Staatsbosbeheer, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Stowa, Waterschap Hunze en Aa’s, provincie Groningen, gemeente Westerwolde , Stichting Museum Klooster Ter Apel en bewoners van de enclave. Het doel van de visie is om de kwetsbare omgeving van het Klooster te versterken en de aantrekkelijkheid van het klooster en haar omgeving  te vergroten.

Om de Landschapsvisie uit te voeren werd eind 2019 onze Stichting Herinrichting Kloosterenclave opgericht. De afgelopen twee jaar is, samen met organisaties en omwonenden, hard gewerkt aan de uitwerking in een concreet plan voor de herinrichting van het kerngebied van de Kloosterenclave. Dit plan ligt nu klaar voor de uitvoering. Om de enclave te revitaliseren wil de stichting ook het wandelbos in oude glorie herstellen, het element water terugbrengen in de enclave, tijdsmarkeringen in de enclave plaatsen in de vorm landschapskunst en educatie als waarde toevoegen.

Dit geheel is nu gebundeld in een Masterplan Herinrichting Kloosterenclave waarin Stichting Herinrichting Kloosterenclave de strategie, visie en missie formuleren en bovengenoemde projecten toelicht. Met het tot stand komen van het Masterplan wordt een belangrijke stap gezet; het vormt de basis voor de werving van middelen om de Landschapsvisie uit te voeren.

Tijdens de presentatie werd het Masterplan officieel aan gedeputeerde Staghouwer en burgemeester Velema overhandigd. Daaraan voorafgaand was de presentatie van het Masterplan door voorzitter Stichting Herinrichting Kloosterenclave Ter Apel: Ben Olde Agterhuis, directeur Margriet van Klinken vertelde over de ontwikkelingen van het Museum Klooster Ter Apel en projectleider Gert Leene hield een presentatie over de ontwikkelingen in de zingevingstoerisme.

Het landschapsplan en het voorlopig ontwerp van het wandelbos is te zien op, www.kloosterenclaveterapel.nl

Foto’s: André Dümmer

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.