Veel belangstelling demonstratiemiddag bodemverdichting

Foto: Mazzelmoaze

WEDDE – Gistermiddag werd bij Reinier van der Veen aan de Weddermarke in Wedde een demonstratiemiddag bodemverdichting georganiseerd.

Welk effect hebben banden en verschillende rooicombinaties op de bodem? Dit konden boeren gisteren ervaren tijdens een demonstratiemiddag op een akker van Reinier van der Veen in Wedde. De middag was een onderdeel van de projecten: Bodemverdichting in Groningen en Bodem in beeld.

Op de akker werden bieten in rotatie met aardappelen en vezelhennep geteeld. De grondbewerking was niet-kerend. Grondbewerking vond alleen plaats met een schijveneg of vastetandcultivator. De werkdiepte was maximaal 15 centimeter. Daarnaast werd er met een woeltand met een werkdiepte van 25-30 centimeter gewerkt om bandenverdichting op te heffen.

Tijdens de demo stond het rooien van de bieten met twee verschillende rooiers centraal: een zesrijige bietenrooier van drie meter breed op 800 mm brede ultraflex-banden en een twaalfrijige rooier van zes meter breed op 1.000 mm brede ultraflex-banden. De rooiers reden in combinatie met een overlaadwagen en een kipper met drukwisselsysteem.

Door de gesteldheid van de bodem zowel vóór als na het rooien in kaart te brengen met een penetrologger ontstond een helder beeld van het verdichtingseffect van de verschillende rooicombinaties op de bodem.

De aanwezigen kregen aan de hand van profielkuilen inzicht in de effecten van de verschillende manieren van rooien op de bodem en werden bijgepraat over de verschillende machines die werden gebruikt. Ook leerden ze door zelf aan de slag te gaan met de penetrologger meer over de bodemstructuur.

Foto’s: Mazzelmoaze

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.