Wijkagent en jongerenwerker spuiten graffiti op fietspaden

Foto: Bthere

VLAGTWEDDE – Gistermorgen hebben wijkagent Aalderd Koning en jongerenwerker Jan Hebers graffiti op (fiets)paden gespoten.

Gistermorgen hebben wijkagent Aalderd Koning en jongerenwerker Jan Hebers verschillende locaties in Vlagtwedde bezocht om daar ‘legaal’ graffiti op de (fiets)paden en weg te spuiten. Dit was in het kader van de fietscampagne ‘zet je licht aan’.

Nu het vroeg donker is en het weer wat grauwer en grijzer kan zijn, is het belangrijk om als fietser goed zichtbaar te zijn voor de andere weggebruikers. Zo kun je ongelukken voorkomen!

Fietsverlichting is er niet om boetes te ontlopen, maar om aanrijdingen te voorkomen. Sommige fietsers lijken hiervan niet op de hoogte en rijden slechts met een gloeiend pitje of los lampje door de donkere straten. Een lampje is een lampje, toch? Nee, dus. Goede verlichting en reflectie verkleinen de kans op een ongeval met 20%.

Goede fietsverlichting: twee eisen

  • Zichtbaarheid is de belangrijkste eis voor fietsverlichting. In de eerste plaats voor je eigen veiligheid. Daarnaast is het voor andere verkeersdeelnemers fijn wanneer ze een fietser op tijd zien. Het scheelt spanningen in het toch al zo drukke verkeer. Koop daarom verlichting met een goede zichtbaarheid voor en achter.
  • Zelf zien waar je rijdt is ook erg fijn. Zicht op het wegdek vlak voor je, maar ook een tiental meters vooruit. En wat te denken van een iets bredere lichtstraal, zodat je kunt zien waar de rand van het fietspad is.

Boete fietsen zonder licht

Fietsverlichting moet aan staan als het schemerig of donker is en bij slecht zicht. Heb je geen verlichting (aan) of voldoen verlichting en reflectie niet aan de eisen, dan kun je een boete krijgen. Accu leeg of lampjes vergeten? Dit zijn geen rechtsgeldige redenen om zonder verlichting te fietsen en kunnen daarom net zo goed een boete opleveren.

  • Geen of ondeugdelijke verlichting: € 60,- boete.
  • Geen of ondeugdelijke reflectoren: € 40,- boete.

(Bron: ANWB)

Foto’s: Bthere

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.