Bob Heidema van De Stroaklinkers presenteert tweede solo-album

Foto: Jans Velthuis

GRONINGEN – Op zaterdag 4 december a.s. presenteert Bob Heidema van De Stroaklinkers zijn tweede solo-album met de titel: ‘Woar k ook bin’.

Zanger en gitarist Bob Heidema uit Harkstede is in de regio bekend als frontman van de Groningse bluegrassband De Stroatklinkers. De aanvankelijk naamloze band is ruim dertig jaar geleden bij toeval ontstaan toen zangeres Tity Veen uit Slochteren op zoek was naar begeleiders en contact opnam met onder meer Bob Heidema en Harry Jansen. Het enthousiasme van Radio Noord-presentator Okkie Smit zorgde voor een vervolg en een eerste radio-optreden. Het begin van De Stroatklinkers was een feit.

Met eerste hits als ‘Blief nog even zitten’ en ‘In Haarkstee staait gain kroug’ speelde het vijftal – Bob Heidema, Harry Jansen, Adrian Farmer, Henk Bloupot en Frank Heidema – zich in rap tempo in de kijker. Er volgden niet alleen optredens op de podia in de provincie, maar ook volgden uitnodigingen voor festivals in het buitenland. Bob Heidema op de website van RTV Noord: ‘Ik herinner me Litouwen. Ik heb nog nooit voor zo veel mensen gespeeld. Men zei dat er veertigduizend mensen bij waren.’

Door de jaren heen hebben bandleden van De Stroatklinkers vele hoogtepunten gekend en een grote schare fans opgebouwd. Een absoluut dieptepunt evenwel was het plotselinge overlijden van mandolinespeler en gitarist Harry Jansen, op 1 september 2020.

Hoewel De Stroatklinkers zonder Harry Jansen nooit meer hetzelfde zal klinken, hebben de overige bandleden besloten om toch door te gaan.

Huidige samenstelling : Bob Heidema – zang, gitaar; Adrian Farmer – gitaar, banjo, dobro, mandoline, zang; Henk Bloupot – accordeon, mondharmonica, zang; Bert Veldkamp – bas, contrabas, zang.

Discografie De Stroatklinkers : 1992 – ‘Vlaigende Grunneger’; 1995 – ‘Windkracht dattien’; 2000 – ‘Stroatje om’; 2001 – ‘Knap stoaltje’; 2005 – ‘Klinkkloar’; 2013 – ‘Vrizze wind’; 2016 – ’25 Joar’.

Bob Heidema leverde in 2015 met ‘Allain’ (Strictly Country Records SCR-77) zijn eerste soloplaat af. Aan het album is meegewerkt door pedal steelgitarist Anne Doedens, saxofoniste Joni Fens, zangeres Sasja Velt en multi-instrumentalist en co-producer Coos Grevelink.

Nu ligt Bob’s tweede, ‘Woar k ook bin’ (Strictly Country Records SCR-87) in de schappen. Elf Groningstalige liedjes bevat de plaat. Liedjes met onder meer een aandeel van tekstschrijver Alje van Bolhuis en de componisten Fred ‘Lefthand Freddy’ Reining en Erik de Jong.

Tracklist :

  1. ‘Das wat k wait’
  2. ‘ZK 1’
  3. ‘Woar k ook bin’
  4. ‘Astoe’
  5. ‘Wotterkroek bloes’
  6. ‘Mooiste gedachten’
  7. ‘Aal veur die’
  8. ‘Snuusterloatje’
  9. ‘Stoapelgek’
  10. ‘Zoltkamp’
  11. ‘Appengedam’

Het album is opgenomen en gemixed in de UnderCover Studio in Zuidbroek en geproduceerd door Bob Heidema en Coos Grevelink. De mastering is gedaan in Studio Spitsbergen.

Aan de opnamen van ‘Woar k ook bin’ werkten – naast zanger en gitarist Bob Heidema – mee :

• Joost van Es – viool

• Fred ‘Lefthand Freddy’ Reining – gitaar nr. 2, 5, 7, 8 en 10

• Anne Doedens – pedal steel

• Adrian Farmer – banjo, dobro

• Erik de Jong – accordeon, fluit, bodhran

• Coos Grevelink – alle overige instrumenten

• Sasja Velt, Fred Reining en Alex Vissering – harmonie vocalen

‘Woar k ook bin’ wordt zaterdagmiddag 4 december 2021 gepresenteerd in RTV Noord’s radioprogramma ‘Café Martini’ van Erik Bats en Maartje Ettema.

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.