Clubs spekken de kas met Grote Clubactie 2021

Foto: Grote-Clubactie

WESTERWOLDE, PEKELA – 350.000 verkopers zetten zich de afgelopen maanden in om loten te verkopen tijdens de Grote Clubactie. In Westerwolde haalden verenigingen in totaal € 7.503,- op en in Pekela € 10.233,-. Landelijk deden 5.267 verenigingen mee met de Grote Clubactie. Samen haalden zij ruim 10,7 miljoen euro – 1,2 miljoen meer dan vorig jaar – op door bijna 3,6 miljoen loten te verkopen. De deelnemende clubs verbreken hiermee alle records. De online verkoop steeg spectaculair.

Dit jaar deden in Westerwolde de volgende clubs mee en zij haalden de volgende bedragen op. Hiervan gaat 80% naar de club.

Vlagtwedde Hippisch Centrum de Wolverlei €2130
Ter Apel Turn Club Noord Ter Apel €1740
Sellingen Judo Tan Ren Jutsu €945, Paardensport Vereniging De Kloosterruiters €858
Blijham PC Blijham €921, Sportvereniging Blijham €684
Ter Apelkanaal SSS’70 €225

In Pekela deden de volgende clubs mee:

Oude Pekela Noordster €3393, Judoschool Wouter Meijer €738, Zempo €708, LTC Oude Pekela €546
Nieuwe Pekela Sportvereniging Dynamica €1845, Scouting Pekela €1623, Gecombineerde Zwemver. Winschoten GZVW €1230, Biljart Club De Kiepe €150

Clubactie-loten verkopen was voor clubleden dit jaar eenvoudiger dan ooit. En dat is te merken aan het resultaat. Vorig jaar werden 1 miljoen loten online verkocht, dit jaar gingen maar liefst 1,6 miljoen loten digitaal over de toonbank.

Volgens Frank Molkenboer, directeur van de Grote Clubactie is de online verkoop veel leuker en slimmer geworden. “Leden gebruiken hun eigen verkooppagina die eenvoudig is te bereiken via een QR-code. Dit geeft verenigingen een veel groter bereik. Via een appje kun je nu ook je tante aan de andere kant van Nederland vragen bij te dragen aan jouw club.”

Veel leden gaan nog gewoon langs de deur, en dat blijft een belangrijke manier van werven, stelt Molkenboer. “Maar veel tieners sturen liever een WhatsAppbericht naar familie en vrienden of posten hun verkooplink op social media.” Ook voor de clubs heeft de digitalisering een enorm voordeel. “In voorgaande edities kostte het invoeren en verwerken van loten veel tijd. Het gaat nu allemaal automatisch, waardoor het veel gemakkelijker is om mee te doen.”

Met de opbrengsten van de Grote Clubactie krijgen verenigingen een boost. Ze kunnen bijvoorbeeld nieuwe trainingsmaterialen kopen, een jeugdkamp organiseren of het clubhuis opknappen. Iedere club heeft zo zijn eigen doel.  

Het succes bewijst de kracht van de 49 jaar oude formule. De Grote Clubactie is inmiddels de grootste fondsenwervende actie in Nederland voor het verenigingsleven. Met een uitkeringspercentage van maar liefst 80% keert deze loterij het meeste uit aan het goede doel, de deelnemende clubs.

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.