FNV: Buschauffeurs in actie tegen onveiligheid buslijn Ter Apel (Update)

Foto: Catharina Glazenburg

TER APEL, EMMEN – Buschauffeurs die werken op de Qbuzz-lijnen 72 en 73 tussen Emmen en Ter Apel voeren vanaf vrijdag 3 december actie voor een veilige werkplek. Al jaren hebben de chauffeurs op die lijnen last van geweld en intimidatie. Edwin Kuiper, bestuurder FNV Streekvervoer: ‘De chauffeurs zijn de vele bedreigingen en mishandelingen helemaal zat. Qbuzz moet nu opkomen voor haar medewerkers en de veiligheid snel op orde brengen.’

Passagiers waar de problemen zich mee voordoen, reizen voornamelijk tussen Emmen en Ter Apel. Ze weigeren te betalen en proberen met geweld en intimidatie toch de bus in te komen. De buschauffeurs eisen van Qbuzz meer beveiliging op de bussen en bij de haltes om geweldsincidenten tegen te gaan. Om de eisen kracht bij te zetten, slaan de chauffeurs vrijdag, zaterdag en zondag bushaltes in Ter Apel over, waardoor tussen Emmen en Ter Apel geen busvervoer is op de lijnen 72 en 73.

Zorgen
In een enquête die FNV eerder dit jaar hield, zegt 90% van de chauffeurs zich zorgen te maken over de veiligheid. ‘Chauffeurs maken zich al zorgen, voordat zij beginnen aan de busrit’, aldus Kuiper, ‘terwijl ze net als iedereen normaal hun werk moeten kunnen doen, zonder zich daar op weg ernaartoe, al druk om te maken.’

Verantwoordelijkheid
In juli is de staatssecretaris van Justitie naar Emmen gekomen om met de chauffeurs over een oplossing voor de problemen te praten. Ook heeft FNV meerdere keren met Qbuzz overlegd om tot een oplossing te komen. Kuiper: ‘Maar dat heeft allemaal weinig opgeleverd. Deze situatie duurt al te lang. Qbuzz is als werkgever verantwoordelijk voor een veilige werkplek. Het is tijd dat het busbedrijf zijn verantwoordelijkheid neemt.’

Update (bericht van Qbuzz)

Vakbondsacties lijn 72 en 73 (3 t/m 5 december)

Vrijdag 3 december tot en met zondag 5 december organiseert de vakbond een actie in verband met veiligheid op de bus in Ter Apel. Hierdoor rijden lijn 72 en 73 mogelijk weinig of zelfs niet tussen Emmen – Ter Apel en Emmen – Stadskanaal. We vinden het uiteraard erg vervelend dat onze reizigers hinder ondervinden van deze actie.

De vakbond vraagt chauffeurs alternatieve routes te rijden op lijn 72 Emmen – Ter Apel – Winschoten en 73 Emmen – Ter Apel – Veendam. Hierdoor slaan ze meerdere haltes over:

  • Lijn 72 rijdt mogelijk alleen tussen Winschoten – Ter Apel, halte Heemborg
    Alle haltes van Ter Apel tot en met Emmen vervallen. In Ter Apel stopt lijn 72 alleen bij halte Heemborg.
  • Lijn 73 rijdt mogelijk alleen tussen Veendam – Stadskanaal, busstation
    Alle haltes na Stadskanaal, Busstation tot en met Emmen vervallen.

We adviseren je om in je planning rekening te houden met de mogelijkheid dat je niet met lijn 72 of 73 van en naar Emmen kunt reizen.

We weten helaas pas op het laatste moment of een rit wel of niet rijdt. Wij proberen de reisinformatie zo actueel mogelijk te houden. Check daarom voor vertrek je reisplanner.

Houd Twitter of qbuzz.nl/gd/vakbondsactie in de gaten voor het laatste nieuws.

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.