Ook de laatste bomen voor het Palaios Arboretum in Blijham zitten in de grond

Foto: Westerwolde Drone

BLIJHAM – Vandaag zijn de laatste bomen voor het Palaios Arboretum in Blijham geplant.

Gisteren begonnen leden van de Dorpsraad Blijham, samen met vrijwilligers, met het planten van bomen voor het Palaios Arboretum op het terrein van de voormalige huishoudschool aan de Raadhuisstraat – Oosterstraat – Plantsoenweg in Blijham. Vandaag gingen de laatste exemplaren de grond in.

Het zijn bomen, die hier miljoenen jaren geleden ook stonden, zoals: Wijnstok, Esdoorn, Suikerwerk, Pekanoot, Japanse Cypers, Japanse Walnoot en Douglasspar. Ze zijn bijelkaar gezocht door de heer Wiecher Huisman, dendroloog en bomenkenner uit Gasselte. Hij begon een zoektocht en wist bij kwekers in Nederland, Duitsland en België 100 verschillende originele exemplaren op de kop te tikken.

De bomen kunnen worden geadopteerd. Hiermee krijgt de Dorpsraad wat meer financiële ruimte. Bij de bomen komen bordjes met daarop de Latijnse en Nederlandse naam. Bij de bomen, die zijn geadopteerd komt eveneens de naam van de mensen/bedrijven, die ze hebben geadopteerd. Ook wordt er een pad aangelegd. Deze wordt verhard met zogenaamd olivijn split, een mineraal dat CO2 uit de lucht opneemt.

Met de aanleg van deze arboretum heeft Blijham in de toekomst een bomentuin, waarvan er in Nederland en mogelijk zelfs niet in heel Europa geen gelijke bestaat.

Klik HIER voor onze reportage van gisteren.

Foto’s: Westerwolde Drone

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.