Geld voor erfbeplanting in Zuid- en Oost-Groningen

Foto: Catharina Glazenburg

ZUID OOST GRONINGEN – Inwoners van de gemeente Midden-Groningen, Oldambt, Groningen, Veendam, Pekela, Stadskanaal en Westerwolde kunnen bij Landschapsbeheer Groningen terecht voor het aanplanten van bomen en/of struiken. Particulieren en agrariërs die in het buitengebied wonen komen hiervoor in aanmerking. Ze krijgen informatie, advies en hulp bij het aanplanten van extra groen op hun erf. Het doel is om op ca. 140 erven 1000 laan- en fruitbomen en 15.000 stuks bosplantsoen aan te planten. Voor de uitvoering krijgt Landschapsbeheer Groningen 148.520,- euro projectfinanciering van de provincie Groningen, dit bedrag komt vanuit het programma Bos en Hout.

Gelijk van start
In alle deelnemende gemeentes komt binnenkort een voorlichtingsavond. Als mensen zich daarna als geïnteresseerde aanmelden, komt er iemand langs voor een erfbezoek. Rianne Luring, landschapsontwerper bij Landschapsbeheer Groningen:“Tijdens erfbezoeken merken we altijd dat mensen het leuk vinden om meer te weten te komen over hun eigen omgeving. Wij hebben veel kennis van de historie en de verschillende landschapstypen. Van daaruit adviseren we over de beplanting. Daarbij hebben we ook aandacht voor de biodiversiteit. Mensen kijken dan echt met andere ogen naar hun eigen erf.”

Als deelnemer hoef je maar 50% van het plantmateriaal zelf te betalen. Per regio wordt een uitdeeldag georganiseerd, waarop deelnemers zelf hun beplanting kunnen komen ophalen. Deelnemers krijgen dan uitgebreide instructiebladen mee, waarin ze leren hoe ze het beste kunnen planten en hoe het (eerste) beheer eruit hoort te zien.

Over Bos en Hout
Met het programma Bos en Hout werkt de provincie Groningen aan een mooier, groener, biodiverser en klimaatbestendiger Groningen. De komende tien jaar wordt 750 hectare extra groen in onze provincie aangelegd. Dit is verdeeld in ongeveer 50 procent nieuw bos en 50 procent in groene landschapselementen zoals houtsingels, bomenrijen langs wegen en het groener maken van bedrijventerreinen en (boeren-)erven. Het project ‘Erfbeplanting Zuid- en Oost-Groningen’ van Landschapsbeheer Groningen past hier goed bij. Eerder kreeg Stichting Wierde en Dijk met een vergelijkbare project financiering van de provincie voor het noordelijke deel van Groningen.

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.