Publiek wil porselein boven de bank!

Foto: Heleen Haijtema voor het MOW, porselein

BELLINGWOLDE – Door COVID-19 is het MOW beperkt toegankelijk geweest voor bezoekers. Voor iedereen die wel een beetje culturele troost kan gebruiken, pakt het museum dit jaar daarom uit met de actie ‘het MOW boven je bank’. Op gratis af te halen posters vind je een aantal kunstwerken en cultuurhistorische objecten uit de eigen collectie van het MOW. Zo komt die collectie als cadeautje naar het publiek toe!

Publiek stemt
Tussen 15 en 26 november koos het publiek zelf welke museumstukken het op de derde poster terug wilde zien. Een tableau van ludiek gestapeld porselein, gefotografeerd door Heleen Haijtema, kreeg een – nipte – meerderheid van de stemmen.

Heleen Haijtema

Heleen Haijtema is beeldmaker in brede zin. Haar werk bevindt zich op het snijvlak van geënsceneerde fotografie en toeval, met een voorkeur voor licht absurdistische situaties. Ze werkt veelal autonoom maar ook in opdracht van bijvoorbeeld Grand Theatre en Into Nature en exposeerde bij Grasnapolsky, Fotomuseum Den Haag, Explore the North en meer.

Stillevens

ln opdracht van het MOW legde Haijtema museale objecten vast die een rol speelden in het dagelijkse leven van vooral begin negentiende eeuw. Op heel eigen wijze maakte ze er s tillevens van waarin de voorwerpen een bijna mythisch karakter krijgen. Het gestapelde porselein refereert aan een vroeger huiselijk leven en is onderdeel van de foto-expositie ‘Thuis’, nu te zien in het museum. De beelden van Haijtema maken daar niet alleen indruk door hun
enorme formaat, maar ook door de menselijke gebruikssporen die in de objecten te ontdekken zijn en door de lichtinval die hier en daar doet denken aan klassieke oude meesters.

Gratis afhalen

In de k omende weken laat het museum de nieuwe poster drukken. Deze is gratis af te halen bij het museum zelf en bovendien bij Museum Klooster ter Apel. Op www.hetmow.nl/bovenjebank en de social media van het MOW lees je binnenkort vanaf welke datum de poster beschikbaar is.


Zelf aan de slag I MOW studio

Kun je geen poster ophalen, woon je ver weg of wil je zelf creatief aan de slag met de posters? Grijp dan je kans via MOW studio! Via deze publieke map deelt het museum de hoge resolutie -afbeeldingen van de posters. Deze afbeeldingen mag je gebruiken zoals je zelf wilt!


Over de collectie
Het MOW draagt zorg voor een groot aantal kunstwerken en cultuurhistorische objecten die één op één samenspreken met de eigen omgeving. Regelmatig krijgen deze een plaats in een tentoonstelling, maar een groot aantal kun je ook online bekijken: bijvoorbeeld op de Pinterest-pagina van het MOW of op collectiegroningen.nl.


Over het MOW
Daar waar het weidse Oldambt het romantische Westerwolde ontmoet, vind je het MOW, een modern en eigenzinnig museum, met steeds weer nieuwe tentoonstellingen.

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.