Jakob Pronk uit Winschoten damkampioen van de provincie Groningen

Foto ingezonden door: Geert Lubberink

WINSCHOTEN – Jakob Pronk uit Winschoten is damkampioen van de provincie Groningen geworden.

De individuele damtitel, van de Provincie Groningen kende zaterdag 11 december in het gebouw van S.V. Bovenburen in Winschoten een spannende ontknoping. Bij het ingaan van de laatste ronde, stond Danny Staal uit Groningen namelijk nog op de eerste plaats met 9 punten uit 7 partijen, op de voet gevolgd door Jakob Pronk met 8 punten uit 6 partijen en derde Nico Werkman uit Baflo met 6 punten uit 6 partijen.

Danny Staal was in deze hoofdklasse overigens uitgespeeld en de wedstrijd Jakob Pronk tegen Nico Werkman stond zaterdag op het programma. Beide opponenten kregen uiteindelijk een klassiek spelgenre op het bord, dat in het eindspel voordelig uitpakte voor Jakob Pronk. Jakob bouwde vervolgens dit minieme voordeel langzaam uit naar winst, wat tenslotte de felbegeerde titel opleverde. Tweede werd dus Danny Staal. Ondertussen was Floris Tol uit Eelde, na winst tegen Johan Rademaker uit Groningen, op gelijke hoogte gekomen met Nico Werkman waardoor reglementair nog een barrage nodig was om de derde plaats. Dit werd aansluitend uitgevoerd, onder een speeltempo van “Fischer 5 minuten + 5 seconden per zet”. De eerste partij eindigde in een puntendeling, maar in de tweede wedstrijd trok Nico het initiatief naar zich toe en eiste de derde plaats voor zich op.

Jakob richting 1200 KNDB ratingpunten
Jakob Pronk is dit damseizoen bezig met een sterke serie. Bij de onderlinge competitie van Damclub Winschoten en bij de persoonlijke titelstrijd van de Provincie Groningen heeft Jakob, tot op heden, zijn ongeslagen status weten te behouden. Ondertussen gaat Jakob met 1198 KNDB ratingpunten richting de 1200 punten grens.

Uitslagen 7e ronde
René Wijpkema – Bert de Jong 1 – 1
Nico Werkman – Jakob Pronk 0 – 2
Floris Tol – Johan Rademaker 2 – 0

Eindstand finale hoofdklasse Gronings kampioenschap dammen

  1. Jakob Pronk, Winschoten 7 – 10
  2. MF Danny Staal, Groningen 7 – 9
  3. Nico Werkman, Baflo 7 – 6
  4. Floris Tol, Eelde 7 – 6
  5. Bert de Jong, Groningen 7 – 5
  6. René Wijpkema, Kantens 7 – 5
  7. Johan Rademaker, Groningen 7 – 1

ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.