Diverdoatsie met Bob Heidema

Foto: Tedo Swarts


STUDIO RTV WESTERWOLDE – Zaterdag 11 december jl. was Bob Heidema te gast in het programma Diverdoatsie, het programma voor de Groninger taal, kunst en cultuur op Radio Westerwolde. Bob was er i.v.m. de uitgebrachte nieuwe CD “Woar ‘k ook bin” dat onlangs is uitgebracht.

Het programma begon met de vaste rubriek: Biblionets Veurlezerij. Kineke Kuper, vrijwilliger bij Biblionet Westerwolde, las een verhaal voor over “Schanzen” uit het boek: “Het avontuur van Groningen” van de schrijfster Martine van Rooyen. Kineke had het verhaal, (het is een Nederlandstalig boek) zelf vertaald naar het Gronings. Het verhaal speelde in de 16e eeuw. Het boek geeft veel informatie over de vele bezienswaardigheden die er zijn in onze provincie en de geschiedenis die daarbij hoort.

Er waren inmiddels twee nummers gedraaid van de nieuwe CD, nl. het titelnummer “Woar ‘k ook bin”. Een door Bob zelf geschreven nummer, waarover hij zegt: ‘Dat lied gaat over mijn vader die ik heel jong al ben verloren. Als ik thuis ben of als ik ergens loop of rij dan denk ik vaak: dit had ik wel met mijn pa willen delen”. En het tweede nummer: ‘Das wat ’k wait”. Over het ontstaan van de CD, die 11 nummers bevat zegt Bob: “Min of meer noodgedwongen ontstond er door corona ruimte om liedjes te schrijven, te componeren en op te nemen.’’ Dat opnemen gebeurde in de Studio van Coos Grevelink in Zuidbroek. Grevelink produceerde de plaat samen met Heidema. Alje van Bolhuis hielp bij het vertalen van twee Engelstalige teksten.

De oorsprong van het nummer ZK 1 ligt gelegen in een solo optreden van Bob in het kerkje van Zoutkamp in 2019. Plaatselijk ondernemer Van der Ploeg bleek groot liefhebber te zijn en heeft het verschijnen van Heidema’s tweede solo-cd mogelijk gemaakt door een groot deel van de oplage van 500 stuks te kopen. De CD is een combinatie van leven, liefde en geluk met invloeden van verschillende muziekstijlen, waaraan verschillende muzikanten hun bijdrage hebben verleend, zoals o.a.: Adrian Farmer van de Stroatklinkers, die banjo en dobro speelt en Fred Reining (van de bluesband Left Hand Freddy) met een aantal gitaarpartijen en zang.

De techniek van deze uitzending van Diverdoatsie was in de vertrouwde handen van Julian Buist, presentatie Pieter Huttinga.

Zaterdag 18 december is alweer de laatste uitzending van Diverdoatsie van dit jaar in een extra lange uitzending van 9.00 – 11.00 uur. Zondag 27 maart 2022 treedt Bob Heidema op in Ons Noabershoes te Veelerveen tijdens een koffieconcert van 11:00 – 13:00 uur. (Mits corona dit toelaat).

Ingezonden door Pieter Huttinga

Foto’s: Tedo Swarts

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.