Lintje voor vrijwilligers Sportvisserij Groningen en Drenthe (foto-update)

Foto: Auniek Klijnstra

STADSKANAAL, VLAGTWEDDE – Meneer Eibergen uit Stadskanaal en meneer Groen uit Vlagtwedde zijn vandaag tijdens hun afscheidslunch verrast met een Koninklijke onderscheiding. Ze zijn beiden benoemd tot Ridder in de orde van Oranje-Nassau. De heren kregen tijdens hun afscheid van Sportvisserij Groningen en Drenthe een lintje. Meneer Eibergen kreeg de onderscheiding uit handen van burgemeester Klaas Sloots van Stadskanaal en meneer Groen van burgemeester Jaap Velema van Westerwolde. De heer Eibergen was bijna 20 jaar vrijwillig boa en boa-coördinator en de heer Groen was 14 jaar voorzitter van de commissie Organisatie Wedstrijden.

H. Eibergen
In 2002 startte meneer Eibergen als vrijwillige boa bij de sportvisserij Groningen en Drenthe. Deze organisatie vormt de overkoepeling van 160 hengelsportverenigingen waarbij ongeveer 50.000 sportvissers zijn aangesloten. In zijn rol als boa(-coördinator) verzorgde hij de controle- en handhavingsactiviteiten. Hij was het aanspreekpunt op het gebied van handhaving voor organisaties waar de federatie mee samenwerkt, zoals provincies, gemeenten en waterschappen.

C. Groen
Meneer Groen is al 35 jaar secretaris in het bestuur van Hengelsportvereniging Westerwolde. Mede door zijn werk is Hengelsportvereniging Westerwolde een bloeiende vereniging. Sinds 2008 is hij ook voorzitter van de commissie Organisatie Wedstrijden voor Sportvisserij Groningen en Drenthe waarvoor hij ook secretaris is van district De Grensstreek. Daarnaast helpt hij Waterschap Hunze en Aa’s sinds 2009 bij een groot aantal visserijkundige onderzoeken. Gepassioneerd als hij is, is meneer Groen ook al 11 jaar wedstrijdleider bij Sportvisserij Nederland en is hij de afgelopen twee jaar betrokken geweest bij het onderzoek naar glasaalintrek door Ravon.

Verslag van Jan Steenhuis

Enkele maanden geleden zijn er Koninklijke Onderscheidingen aangevraagd voor twee personen, namelijk Henk Eibergen wonende te Stadskanaal en Chris Groen, wonende te Vlagtwedde.  Vorige week kwam het bericht dat beide benoemd worden tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Eibergen is ongeveer 20 jaar geleden als Buitengewoon Opsporingsambtenaar aangesteld bij sportvisserij Groningen. Dit heeft hij in al die jaren uitgebouwd tot een organisatie van 16 boa’s voor Sportvisserij Groningen/Drenthe. Hij heeft ook gezorgd voor een goede samenwerking met alle andere groene organisaties en waterschappen.  Henk Eibergen was de drijvende kracht en coördinator van deze groep boa’s. Hij is in juni gestopt met deze werkzaamheden Henk is 74 jaar.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Chris Groen wordt 18 december 73 jaar, hij is een duizendpoot, Ongeveer 35 jaar is hij secretaris van hengelsportvereniging Westerwolde. In de beginperiode van het internet heeft hij een website gemaakt: www hsvwesterwolde.nl Deze houdt hij bij met alle bijzonderheden. Daarnaast is hij medeorganisator van wedstrijden voor Sportvisserij Nederland. Dit blijft hij in ieder geval nog 1 jaar doen, omdat ze geen opvolger kunnen krijgen. Dit deed hij ook voor sportvisserij Groningen/Drenthe. Hier is hij dit jaar mee gestopt.

Daarnaast is Chris als vrijwilliger al vele jaren een van de vaste monitoorders van vis. Dat doet hij samen met de waterschappen en beroepsvissers in de provincie Groningen en Drenthe. De afgelopen jaren deed Chris ook mee aan het monitoren van de intrek van glasaal. Naast het monitoren hield hij ook de vangsten bij en verwerkte dit op de computer.  Chris is ook nog 20 jaar secretaris geweest van de voetbalvereniging Westerwolde. Al met al twee bijzondere mensen voor diverse organisaties. Het was de bedoeling om hierbij stil te staan tijdens een vrijwilligersavond en stamppot buffet op woensdag 15 december in De Rode Loper te Stadskanaal. Dit kan helaas geen doorgang vinden.

Het bestuur van Sportvisserij Groningen/Drenthe wil dit toch een bijzonder tintje geven. Daarom krijgen de ridders en hun aanhang in de Rode Loper een lunch aangeboden.                                                                                                                                                                                                Ingezonden

Foto’s: Auniek Klijnstra en Jan Steenhuis

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.