Reactie van PvdA Pekela op het voorstel om het aantal bruggen in Pekela terug te dringen

Foto: Catharina Glazenburg

PEKELA – Hier vindt u een ingezonden artikel van PvdA Pekela.

Op woensdag 15 december heeft de gemeenteraad van Pekela het besluit genomen over de bruggen. Waar de PVV voorafgaand aan de vergadering stellig hun standpunt had ingenomen was na 20 minuten discussiëren weinig meer over. Reden? De toezegging van de wethouder Pekelders goed te betrekken bij de uitvoer van dit besluit wat overigens al in het voorstel stond.

De PvdA heeft samen met alle andere partijen op Groenlinks na ingestemd met het voorstel om het aantal bruggen terug te dringen. Als volksvertegenwoordiging moet je ook op dit soort momenten besluiten durven te nemen. Uitstel zou zomaar tot een jaar vertraging kunnen leiden i.v.m. onder andere de verkiezingen in maart. De kosten voor vervanging en / of grootschalig onderhoud zouden alleen maar verder oplopen en al die tijd is het Pekelderdiep niet bevaarbaar. Maar misschien nog wel veel belangrijker. De bruggen zullen verder achteruit gaan en in het ergste geval zullen er nog meer gesloten worden. Onveilige situaties en het aangezicht van Pekela verloederd. Dat aangezicht wil de PvdA Pekela zoveel als mogelijk behouden en mede daardoor wel beweegbare bruggen houden zodat het diep bevaarbaar blijft. Qua kosten kunnen wij als kleine gemeente niet alle bruggen onderhouden en / of vervangen. Dat is niet haalbaar. Misschien zijn er nog anderen oplossingen zoals plaatsing op de werelderfgoedlijst zoals Willem Foorthuis bijvoorbeeld in zijn artikel noemt. Daar willen we de komende tijd wel naar kijken.

Dit zijn hoofdzakelijk de redenen waarom de PvdA Pekela het moeilijke besluit genomen heeft het aantal bruggen te reduceren. Wij begrijpen de onvrede bij sommige Pekelders, maar rekenen ook op begrip voor dit nogmaals moeilijke besluit. Heb je behoefte je mening met ons te delen dan horen wij dat graag.

Namens de fractie PvdA Pekela

Reiny Kuiper

Jeroen Roorda

pekelder.pvda@gmail.com

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.