Coöperatie GOED wil energiearmoede verlichten met groene-opwekprojecten

Foto: Coöperatie GOED

GRONINGEN – De prijzen van gas en stroom stijgen snel. Hierdoor komen steeds meer huishoudens terecht in energiearmoede. Deze huishoudens hebben een hoge energierekening, een laag inkomen en weinig middelen om hun huis te verduurzamen. Coöperatie GOED wil energiearmoede verlichten met groene-opwekprojecten door heel Nederland. Dat doen zij door de opbrengsten van de duurzaam opgewekte stroom uit te delen aan huishoudens die dat goed kunnen gebruiken.

Groene stroom opwekken en de opbrengsten delen
Bijdragen aan een eerlijke energietransitie is de insteek van coöperatie GOED, waarbij GOED staat voor Groen Opwekken En Delen. De energiecoöperatie, gevestigd in Groningen, ontwikkelt duurzame-energieprojecten om met de opbrengsten energiearmoede te verlichten. “Energieprojecten leveren geld op”, zegt initiatiefnemer Musetta Blaauw. “En als burgers deze samen ontwikkelen, dan kunnen zij ook samen beslissen wat er met die opbrengsten gedaan wordt.” De winst van de GOED-projecten gaat naar huishoudens die dat goed kunnen gebruiken. Zij ontvangen €10 per maand op hun rekening. “Dat noemen we GOEDgeld: om een stukje van de energierekening te betalen of te investeren in verduurzaming van hun woning om daarmee de energierekening te verlagen”, aldus Blaauw.

Je kunt bijdragen door gratis lid te worden of een locatie beschikbaar te stellen

De coöperatie roept iedereen die goed wil doen op om lid te worden van coöperatie GOED. Met het gratis lidmaatschap mag je jezelf GOEDe Vriend noemen en zorg je ervoor dat de coöperatie meer projecten kan ontwikkelen, en daarmee dus meer huishoudens kan steunen. “Als je GOEDe Vriend bent, nodigen we je uit om GOEDe Buur te worden wanneer we in jouw buurt groen gaan opwekken. Alleen met genoeg GOEDe Buren komen we in aanmerking voor de Postcoderoossubsidie (SCE) waarmee deze projecten uitgevoerd kunnen worden, en het GOEDgeld dus beschikbaar komt en uitgedeeld kan worden. Dat doen we bijvoorbeeld via de Voedselbank”, vertelt Blaauw. “En wie nog meer goed wil doen: een locatie of donatie ter beschikking stellen voor een opwekproject maakt het mogelijk dat we nóg meer huishoudens kunnen helpen.”

Zeven opwekprojecten zijn al in uitvoering
De eerste dakprojecten zijn nu in uitvoering. Vijf daken in de stad Groningen, één in Sappemeer en één in Leeuwarden worden deze winter voorzien van in totaal ruim 1200 zonnepanelen. In 2022 heeft coöperatie GOED meerdere zonnedaken verspreid over Nederland en een kleine zonneweide in Assen klaar om ontwikkeld te worden. De wens is om nog meer projecten te realiseren. “We willen het GOEDgeld uitdelen aan zoveel mogelijk huishoudens die dat nodig hebben”, legt Blaauw uit. “Daarvoor hebben we meer leden en opweklocaties nodig: lege daken, kleine stukken grond, of projectontwikkelaars die willen voldoen aan de afspraken van het Klimaatakkoord om 50% van elk project ter beschikking te stellen aan de omgeving.”

De Zon Op Alle Daken-methodiek is ook beschikbaar voor andere energiecoöperaties

Coöperatie GOED vloeit voort uit de Zon Op Alle Daken-methodiek dat ontwikkeld werd met steun vanuit het Nationaal Programma Groningen. Met Zon Op Alle Daken kunnen huishoudens in energiearmoede profiteren van de energietransitie door zon-op-dak-projecten. Maar het is ook toepasbaar op zon-op-land-, wind- en waterkrachtprojecten. De methodiek is via maatschappelijke ontwikkelaar Zon Op Alle Zaken BV beschikbaar voor andere energiecoöperaties om in te zetten in eigen projecten.

Meer informatie of meteen lid worden?

Coöperatie GOED organiseert op 29 december 2021 en 12 januari 2022 online informatiebijeenkomsten voor geïnteresseerden. Meer informatie en/of meteen lid worden kan op de website www.cooperatiegoed.nl.

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.