Toneelvoorstelling Scrooge, a Christmas Carol Alteveer wordt filmproductie

26-10-2021 Alteveer (foto-FreerkBoskers)

ALTEVEER – De toneelvoorstelling A Christmas Carol door en voor Alteveer en omgeving wordt een filmproductie. De opvoering van het stuk kon in de aanloop naar Kerst niet doorgaan vanwege coronaperikelen. “We waren al maanden met de voorbereidingen bezig en iedereen was en is enthousiast. Daarom hebben we besloten het alsnog te gaan spelen zodra het mag, maar dan zonder publiek. Filmclub Sellingen gaat er een filmproductie van maken en die willen we dan volgend jaar rond kerst gaan vertonen voor publiek in De Drijscheer in Alteveer”, vertelt Beppy Holwerda-Akse namens de organisatie.

De theatervoorstelling ‘Scrooge, a Christmas Carol’ wordt onder leiding van regisseur Hannie Dubbelman uit Wedde gespeeld door mensen uit Alteveer of met binding met het dorp. Hoofdrolspeler is Jan Geert Sterenborg en er zijn rollen voor Herman Nieland, Stach Eefsting, Greetje de Wijk, Johanna Langes, Koos Potze, Eddy Breider, Elza Hebels, Annelies Breider, Hilda Wubs, Matthijs Meendering en Maxxime Keyzer. De leerlingen van CBS De Höchte Sven Smith, Norah Sterenborg, Jayden Feltens, Maud Nieboer, Maurien Dijkstra, Britt Nieboer en Brandy Sassen spelen de rollen van kinderen uit die tijd. Hiervoor worden er op school culturele lessen verzorgd door zang- en theaterdocenten. Ook het decor wordt gemaakt door Alteveersters, evenals een deel van de kostuums. 

“De acteurs en actrices hadden zich er enorm op verheugd om te mogen spelen en ook alle overige betrokkenen werkten vol enthousiasme aan een fantastische productie”, zegt Beppy. “Toen de voorstelling half december niet mocht doorgaan, wilden we het in eerste instantie verplaatsen naar 7 en 8 januari. Maar door nieuwe coronamaatregelen viel ook dit plan in het water.” 

Filmvoorstelling

Er werd gezocht naar een alternatief en het idee ontstond om het stuk niet voor publiek, maar voor de filmcamera  te gaan spelen. Via de regisseur, die in het verleden onder meer betrokken was bij Openluchttheater Sellingen, werd contact gezocht met leden van de Sellinger filmclub. Die wilden de uitdaging aangaan om er een geweldige filmproductie van te maken. Beppy: “We willen de opnames zo spoedig mogelijk laten plaatsvinden, want nu zitten alle acteurs en actrices nog in hun rol. Vergis je niet, het is ook voor de spelers een aangrijpend stuk, zij zijn emotioneel behoorlijk verweven met hun rol. Daarom willen we de opnames zo snel mogelijk laten plaatsvinden, zodat het gezien alle maatregelen weer toegestaan is.”

Het is de bedoeling dat de Alteveerster film ‘Scrooge, a Christmas Carol’ wordt uitgebracht op DVD. Deze wordt onder meer verkocht via de Alteveerster ruilwinkel, zowel over de toonbank als via de website www.ruilwinkelalteveer.nl. Ook is het de bedoeling dat de film volgend jaar vlak voor Kerst wordt vertoond in dorpshuis De Drijscheer in Alteveer, tijdens een gezellige kerstavond waarbij ook onder meer een Alteveerster gelegenheids-kerstkoor een optreden verzorgt. 

Voorjaar

Tijdens het afgelaste Dickens Kerst-Week-Menu stonden nog veel meer activiteiten op het programma. Een groot deel hiervan is door de organisatie verplaatst naar komend voorjaar. Zo wordt de Kerstmarkt een Voorjaarsmarkt en krijgt de geplande modeshow dan een lente- en zomertintje. Ook de geplande actie Hart onder de Riem – waarbij verschillende genomineerden op ludieke wijze in het zonnetje worden gezet – vindt dan plaats. De exacte data voor de voorjaarsactiviteiten moeten nog worden vastgesteld. 

Beppy: “Het belangrijkst vinden we dat er zo veel mogelijk doorgaat. Iedereen was er zo heerlijk enthousiast mee bezig, dat het noodgedwongen afgelasten ons oprecht pijn deed. Dat enthousiasme is er nog steeds, dus we gaan er alsnog met elkaar iets heel moois van maken.”

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.