GroenLinks: geen plafond aan subsidieregeling woningverbetering aardbevingsgebied

Foto: Catharina Glazenburg

GRONINGEN – Sinds vanochtend negen uur kunnen bewoners van het aardbevingsgebied bij SNN een subsidieaanvraag indienen voor woningverbetering. Het gaat om een maximaal bedrag van € 10.000 per woning. Gemeenten, provincie en Rijk hebben daarvoor samen € 220 miljoen euro beschikbaar gesteld. Het was op de voorhand al duidelijk dat dat niet voldoende zou zijn. Uit de berichtgeving in de media blijkt dat er zowel digitaal als fysiek, bij de gemeentehuizen, ellenlange wachtrijen zijn.  

GroenLinks vindt het onacceptabel dat deze tweede subsidieronde, net als de eerste in juli 2021, weer veel teleurgestelde mensen zal opleveren. De Statenfractie heeft daarom schriftelijke vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten over de manier waarop deze subsidieregeling is opgezet. Ook heeft GroenLinks samen met meerdere partijen gevraagd dit onderwerp woensdag met voorrang te bespreken in Provinciale Staten.  

Naar de mening van GroenLinks ligt het voor de hand om alle mensen die recht hebben op deze subsidie ook daadwerkelijk te subsidiëren. Dat kan alleen als het Rijk meer geld beschikbaar stelt. GroenLinks vraagt het provinciebestuur daartoe het initiatief te nemen en in Den Haag aan te geven dat er geen andere oplossing is dan het verhogen van het subsidiebudget. 

Daarnaast vraagt GroenLinks zich af op welke manier de toekenning van de subsidie zal plaatsvinden. GroenLinks fractievoorzitter Hendri Meendering: ‘Op de site van SNN staat dat de ingediende aanvragen op volgorde van binnenkomst zullen worden behandeld. Maar het is niet duidelijk of de behandelingsvolgorde ook van invloed is op het besluit over toekenning. Wordt gestopt als het geld op is, of worden alle aanvragen bekeken en beoordeeld? In elk geval kan er volgens de site geen aanvraag meer worden ingediend als het plafond bereikt is. Het is dus volstrekt onduidelijk hoe en op basis van welke criteria de subsidie wordt toegekend. Dat soort onduidelijkheid moet je als overheid niet willen. Zo ga je niet met onze inwoners om, zeker niet in Groningen’

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.