Energiebuffer Zuidwending geeft vervolg aan demonstratieproject waterstofopslag

Foto ingezonden door Gerben van Dijk

ZUIDWENDING – In 2017 is in Zuidwending een start gemaakt met het ontwikkelen van de eerste installatie in Nederland die duurzame energie kan omzetten in waterstof. De waterstofinstallatie die door de Koning in 2019 in gebruik werd genomen, was de eerste stap in deze ontwikkeling. In augustus vorig jaar is met de start van het demonstratieproject waterstofopslag A8 de tweede stap gezet. Er werd in een bestaand boorgat een druktest uitgevoerd met waterstof. Daarmee is aangetoond dat de hoofdbuis, het cement en de zoutlaag lekdicht zijn en is het nu tijd voor de volgende fase van het project.

Werkzaamheden

Op10 januari is begonnen met het inbouwen en testen van diverse materialen en onderdelen die gebruikt gaan worden voor de opslag van waterstof. De werktoren op de locatie A8 wordt opgebouwd. Vervolgens worden de te testen materialen en onderdelen ingebouwd. Hiermee is men gedurende een ruime week 24 uur per dag mee bezig. Dit kan enige overlast qua licht en geluid veroorzaken. Omwonenden zijn hierover per brief op de hoogte gesteld. Daarna wordt het boorgat weer met waterstof gevuld, waarbij de pekel uit het boorgat wordt gedrukt.

In februari wordt de pekelafvoerleiding uit de put verwijderd. Hiervoor wordt een werktoren gebruikt, deze werkzaamheden zijn alleen overdag. In de zomer verwacht men de werkzaamheden af te ronden.

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.