COA vecht dwangsommen gemeente Westerwolde aan

Foto: Catharina Glazenburg

TER APEL – Het COA heeft bezwaar gemaakt tegen de door de gemeente Westerwolde opgelegde dwangsommen.

De gemeente Westerwolde heeft het COA een dwangsom van 100.000 euro opgelegd, omdat er zich veel te veel personen in de nachtopvang van het aanmeldcentrum in Ter Apel bevonden. Gisteravond maakte burgemeester Velema tijdens de commissievergadering bekend dat het COA tegen de dwangsommen in beroep gaat.

Voor de noodopvang in de zes paviljoententen was een vergunning verleend voor maximaal 275 personen. Die verblijven daar in afwachting tot een plek in een reguliere AZC. Na hun aanmelding krijgen asielzoekers onderdak in de naastgelegen centrale ontvangstlocaties (col) van het COA. Hier is plaats voor maximaal 2.000 vluchtelingen. Het aantal asielzoekers dat in de nachtopvang van het aanmeldcentrum verbleef, was regelmatig ver boven het acceptabele. Een grote groep bracht de nachten door op stoelen en veldbedden. Bij de GGD waren er ernstige zorgen over de gezondheid, de brandveiligheid en de veiligheid van de bewoners en het personeel. De gemeente Westerwolde legde het COA, voor elke dag dat geconstateerd werd dat het aantal personen in de noodopvang fors werd overschreden, dwangsommen op. Dit liep op tot 100.000 euro.

Het COA had tot 17 januari de mogelijkheid in beroep tegen de dwangsommen te gaan. Dit hebben ze nu dus ook gedaan. Volgens burgemeester Velema was de verklaring van het COA dat men begrip heeft voor de opstelling van de gemeente, maar dat er sprake was van overmacht. Een onafhankelijke bezwarencommissie buigt zich nu over de dwangsommen.

Momenteel verblijven er zo’n 25 personen in de nachtopvang. Ook zijn van de reguliere 2.000 opvangplekken 1.650 in gebruik. Volgens burgemeester Velema komt dit doordat er tijdens de wintermaanden minder asielzoekers instromen en er asielzoekers op andere locaties zijn ondergebracht.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.