Winkels in o.a. gemeenten Westerwolde en Oldambt zaterdag open

Foto: Bé Eelsing

WESTERWOLDE, OLDAMBT – Aanstaande zaterdag openen ondernemers in onder anderen Oldambt en Westerwolde hun zaken.

Aanstaande zaterdag gooien ondernemers in onder anderen Westerwolde en Oldambt hun deuren open voor het publiek. Deze eenmalige actie is bedoelt als protest tegen de coronamaatregelen. Veel ondernemers staat het water aan de lippen. Zij vrezen niet alleen voor hun onderneming, maar ook voor hun gezinnen.

Tijdens de opening van de winkels kunnen ondernemers aantonen dat het wel coronaproof kan, zoals het handhaven van de 1.5 meter. De huidige basismaatregelen, zoals de mondkapjesplicht, blijven gelden, ook tijdens het protest. De gemeenten gaan zaterdag in principe niet handhaven tijdens de protestactie, mits er rekening wordt gehouden met de andere coronamaatregelen.

Ook in Veendam, Winsum, Midden-Groningen, Uithuizen en Appingedam hebben ondernemers aangegeven hun zaken zaterdag open te stellen voor het publiek.

Morgen is er een nieuwe persconferentie. Mogelijk komen er nieuwe versoepelingen, zoals het winkelen op afspraak.

Ingezonden door Ondernemersvereniging Vlagtwedde:

Burgemeester en wethouder hebben veel begrip voor het standpunt van de ondernemers en hebben aangegeven ‘naast’ hun te staan.

Na besluiten van meer gemeenten om ons heen en in het kader van solidariteit is ook aangegeven dat de gemeente Westerwolde aanstaande zaterdag niet zal handhaven als de individuele horeca ondernemer de deuren opent als teken van demonstratie. Op die dag zullen de winkels, dus zonder afspraak, open kunnen en de horeca op afspraak te bezoeken zijn. Wel stelt de gemeente Westerwolde nadrukkelijk dat de geldende veiligheidsregels gehanteerd worden, zoals verplicht mondkapje, anderhalve meter afstand en zeker niet te veel mensen tegelijk in de winkel/horecagelegenheid. Vanuit de gemeente zal hier wel, waar nodig, op gehandhaafd worden.

Hiermee vertrouwt de gemeente erop dat de ondernemers en hun klanten op een verantwoorde en veilige manier omgaan met de mogelijkheid om de deuren te openen op zaterdag 15 januari. Deze vorm van demonstratie is immers vanuit de ondernemer bedoeld om aan te tonen dat openstelling van winkel en horeca veilig kan.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.