Kabinet trekt 250 miljoen extra uit voor subsidieregeling Groningen

Er komt voldoende budget zodat alle Groningers die in aanmerking komen voor de 10.000 euro-subsidie om hun woning te verbeteren of te verduurzamen, deze kunnen aanvragen. Dat schrijft staatssecretaris Mijnbouw Hans Vijlbrief aan de Tweede Kamer. Het kabinet trekt hiervoor 250 miljoen euro extra uit.

Maandag 10 januari was er zoveel belangstelling voor de regeling, dat in de loop van de avond het subsidieplafond van ruim 220 miljoen euro al was bereikt. Hierdoor dreigden zo’n 25.000 huishoudens achter het net te vissen.

Staatssecretaris Mijnbouw Hans Vijlbrief: “Ik betreur de gang van zaken en heb afgelopen maandag direct gezegd dat ik mijn best zou doen om te kijken of ik dit kon oplossen. Het is voor al die Groningers die zonder resultaat urenlang in de rij hebben gestaan, letterlijk in de kou buiten of digitaal, niet meer dan terecht dat ook zij de aanvraag kunnen doen.”

De regeling komt voort uit bestuurlijke afspraken tussen Rijk en regio over versterkingsopgave. De subsidieregeling is bedoeld voor Groningers die in bepaalde postcodegebieden in het aardbevingsgebied wonen maar geen onderdeel zijn van het versterkingsprogramma van nationaal Coördinator Groningen.

Omdat het voor hen lange tijd onduidelijk is geweest of zij zouden worden opgenomen in het versterkingsprogramma, hebben zij vaak weinig tot geen onderhoud aan de woningen gepleegd. De subsidie van het Rijk is bedoeld als kwaliteitsimpuls. Bij het aanvragen van de subsidie moet wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan, zoals het indienen van een prijsoverzicht van voorgenomen maatregelen. 

Het is nog niet bekend wanneer ook deze groep hun aanvraag kan indienen. Staatssecretaris Vijlbrief wil zich ervoor inspannen dat dit zo spoedig mogelijk maar ook zorgvuldig gebeurt. De ervaringen van afgelopen maandag moeten hierbij uiteraard worden betrokken.

Bron: Rijksoverheid

Provincie: besluit kabinet aanvulling subsidiepot juiste oplossing

In een eerste reactie zegt René Paas, commissaris van de Koning in Groningen, dat het goed is dat het kabinet de subsidiepot aanvult met 250 miljoen euro. ‘Op die manier kan elke inwoner die er recht op heeft, ook aanspraak maken op 10.000 euro om zijn huis te verbeteren,’ zegt Paas.

De afgelopen dagen heeft de Groningse commissaris Paas, als delegatieleider van regionale bestuurders van gemeenten in het bevingsgebied, veel contact gehad met de nieuwe staatssecretaris Vijlbrief, die sinds maandag ‘Groningen’ in portefeuille heeft. ‘We zijn blij dat de staatssecretaris meteen de koe bij de hoorns heeft gevat. Dit was eerlijk gezegd de enige oplossing. Maar het moest nog wel even gebeuren. Dit is een goed besluit van het kabinet’, aldus Paas. 

Woensdagmiddag werd bekend dat staatssecretaris Vijlbrief maandag en dinsdag voor een eerste kennismaking sinds zijn benoeming naar Groningen komt. Met het besluit van het kabinet om 250 miljoen euro beschikbaar te stellen, waarmee er genoeg geld is voor 53.000 huishoudens die binnen de doelgroep van de subsidie van 10.000 euro vallen, komt dat bezoek in een iets rustiger vaarwater. Niettemin zal het voorgenomen besluit om de gaswinning te verdubbelen ook tijdens deze dagen zeker ter sprake komen. Provincie en gemeenten zien niets in die verdubbeling en willen dat het kabinet zich houdt aan de afspraak om in het laatste gasjaar 3,9 miljard kuub te winnen en er dan definitief mee op te houden.

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.