Op zoek naar karakteristieke panden en kwaliteiten van dorpen in Westerwolde

Foto: Jan Doornkamp

WESTERWOLDE – De gemeente Westerwolde gaat karakteristieke panden in de gemeente aanwijzen. Deze
panden mogen niet zomaar worden gesloopt. Ze horen bij de streek en maken het gebied uniek en herkenbaar. Daarnaast gaat de gemeente de unieke en herkenbare kwaliteiten van elf dorpen vastleggen. Zodat ook deze bewaard blijven. De gemeente is trots op deze panden, dorpen en het gebied en wil zuinig zijn op deze rijke cultuurhistorie. Inwoners en andere geïnteresseerden kunnen meedenken over de panden en dorpen.

Meedenken over deze panden en dorpen
Adviesbureau Libau voert deze twee opdrachten samen met de gemeente uit. Inwoners en andere geïnteresseerden kunnen meedenken over de kwaliteiten van de elf dorpen en karakteristieke panden in de hele gemeente. Hiervoor worden drie bijeenkomsten* georganiseerd:


 Donderdag 27 januari 2022 om 19.00 uur voor (de omgeving van) Oudeschans, Blijham, Bellingwolde en Vriescheloo
 Donderdag 3 maart 2022 om 19.00 uur voor (de omgeving van) Wedde, Veelerveen, Vlagtwedde en Bourtange
 Donderdag 31 maart 2022 om 19.00 uur voor (de omgeving van) Sellingen, Ter Apel en Ter Apelkanaal

*Afhankelijk van de coronamaatregelen vinden de bijeenkomsten op locatie of online plaats.

Wat is een karakteristiek pand?
Dat is een pand dat door ouderdom, de bouwstijl of (vroegere) functie waardevol is. Westerwolde heeft veel van deze panden. In 2014 is een aantal panden in de voormalige gemeente Vlagtwedde al aangewezen als karakteristiek. Nu moet dit ook in de rest van de gemeente gebeuren. Deze waardevolle panden komen in een bestemmingsplan. In dit bestemmingsplan staan regels om deze panden te beschermen. Zo kunnen ze niet zomaar worden gesloopt. Dit betekent niet dat er niets meer veranderd mag worden. Per soort pand wordt omschreven hoe deze verbouwd of herbouwd kan worden zodat de waarde behouden blijft.

Kwaliteiten van de dorpen
De (historische en ruimtelijke) kwaliteiten van de dorpen worden ook vastgelegd. Een kwaliteit kanbijvoorbeeld bepaalde bebouwing of het straatbeeld in een dorp zijn. Dit gebeurt voor de dorpen Oudeschans, Bellingwolde, Vriescheloo, Blijham, Wedde, Veelerveen, Vlagtwedde, Bourtange, Sellingen, Ter Apel en Ter Apelkanaal. Er wordt ook omschrijven hoe deze dorpen zich verder kunnen ontwikkelen. Met daarbij de kwaliteiten van deze dorpen als uitgangspunt.

Aanmelden voor een bijeenkomst?
Tijdens deze bijeenkomsten presenteert adviesbureau Libau per dorp de eerste resultaten voor beide opdrachten. Aanwezigen kunnen daarna hun aanvullingen of wijzingen delen. Aanmelden om mee te denken over één van de dorpen of karakteristieke panden kan via gemeente@westerwolde.nl. Noem daarbij de datum en over welk dorp of pand u wilt meedenken.

Na de bijeenkomsten ontvangen de eigenaren van de panden een brief met informatie over hun karakteristieke pand. De eigenaren kunnen hierover dan ook met de gemeente in gesprek gaan.

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.