Het Hunebedcentrum heeft vanaf heden een bijzondere collectie fossielen uit Drenthe en aanliggende gebieden

Foto: Andries Schoo

BORGER – In het Hunebedcentrum arriveren de komende maanden duizenden fossielen, gevonden in Noord-Nederland en het grensgebied in Duitsland. Ze zijn door Peter en Karin de Vries uit Sappemeer gevonden in zandzuigerijen. De collectie is in 60 jaar tijd bij elkaar gebracht. Peter en Karin zijn blij dat hun collectie een mooie plek krijgt. “We zijn enorm tevreden met hoe onze collectie bij het Hunebedcentrum onder wordt gebracht. Dat is erg belangrijk voor ons”, aldus Peter de Vries.

Het is een unieke collectie waar het Hunebedcentrum erg blij mee is. Het museum bergt naast archeologische objecten ook veel geologische objecten, dit heeft alles te maken met het Hondsrug UNESCO Geopark. Meer dan 10 jaar geleden is vanuit het Hunebedcentrum het Geopark ontwikkeld. Sindsdien is het Hunebedcentrum het hoofdcentrum van het Geopark, inclusief de bijbehorende collecties. Intussen is er een grote collectie zwerfstenen en barnsteen ondergebracht. Met deze nieuwe collectie is weer een belangrijk stuk van de geologische geschiedenis van Drenthe aangevuld.

De collectie bestaat uit vele duizenden sponzen, koralen en andere diersoorten die allemaal tussen het grind van de zandzuigerijen zijn gevonden. Veel van de fossielen zaten oorspronkelijk in lagen voor de kust van Estland. Door de grote Eridanos rivier, die miljoenen jaren stroomde van Noord -Scandinavië naar de Noordzee, zijn de fossielen verplaatst naar wat nu Noord-Nederland is.

De komende tijd zullen ze allemaal in de juiste laden worden gelegd, soort bij soort. Daarna worden ze op foto gezet en digitaal vastgelegd. Peter en Karin de Vries blijven verbonden aan het Hunebedcentrum als conservator paleontologie en zullen hun eigen collectie catalogiseren en aanvullen met verhalen. De verhalen over de fossielen zullen verschijnen op www.hunebednieuwscafe.nl.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.