Partij van de Arbeid stelt schriftelijke vragen over internetsnelheid van inwoners provincie Groningen

Foto: Geert Smit

GRONINGEN – In verschillende recente artikelen van RTV Noord*, komt naar voren dat sommige inwoners van de provincie Groningen niet kunnen beschikken over snel internet. Doordat zij op moeilijk bereikbare plekken wonen, is het volgens het bedrijf Rodin (het bedrijf dat in Groningen verantwoordelijk is voor de aanleg van snel internet) erg duur om glasvezel aan te leggen. Rodin wil daarom deze bewoners met een straalverbinding laten beschikken over snel internet.

De snelheid en sterkte van deze straalverbinding is volgens de artikelen en de gedupeerden niet vergelijkbaar met glasvezel. De Statenfractie van de Partij van de Arbeid vindt het belangrijk dat iedereen in onze provincie gebruik kan maken van snel internet. Ons fractielid Isolde den Haring heeft daarom op 26-01-2022 onderstaande schriftelijke vragen gesteld aan het college. Zij stelde daarnaast; ‘’Snel internet zou een nutsvoorziening moeten zijn net als gas en elektriciteit. Wanneer het zo zou worden aangemerkt door de rijksoverheid, zouden de problemen opgelost zijn.’’

* Het gaat hierbij om de volgende artikelen: ‘Grensbewoner uit Opende moet 27.000 euro neertellen voor glasvezel’, ‘Lopen tientallen inwoners van buitengebied Middag glasvezel mis? ‘Het is nu of nooit’’ en ‘Gedupeerden buitengebied Middag bij Ezinge lopen glasvezel mis’.

Schriftelijke vragen

Aan het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen
Groningen, Datum 26-01-2022
Betreft: Snel internet in de provincie Groningen
Geacht college,
Op zaterdag 22 januari bereikte ons via RTV Noord het volgende bericht: ‘Grensbewoner uit Opende moet 27.000 euro neertellen voor glasvezel’. Hieruit blijkt dat snel internet voor sommige bewoners van onze provincie zeer duur is. In het artikel wordt gerefereerd aan twee andere artikelen van RTV Noord; ‘Lopen tientallen inwoners van buitengebied Middag glasvezel mis? ‘Het is nu of nooit’’ en ‘Gedupeerden buitengebied Middag bij Ezinge lopen glasvezel mis’. Hierin komt naar voren dat bij moeilijk te bereiken bewoners, een straalverbinding wordt aangeboden in plaats van glasvezel. De snelheid en sterkte van deze straalverbinding is volgens het artikel niet vergelijkbaar met glasvezel. De Statenfractie van de Partij van de Arbeid vindt het belangrijk dat iedereen in onze provincie gebruik kan maken van snel internet. Vandaar de volgende vragen.
Gaat de Gedeputeerde/ het college samen met Rodin zoeken naar een oplossing voor deze mensen?
Zijn er meer van dit soort gevallen bekend bij het college/Rodin
Hoe zit het nu precies met de aanleg van glasvezel ? Klopt het in het artikel genoemde percentage van 93% glasvezel of is er alleen een eis gesteld van 100 mb/s downloadsnelheid?
Is het college het met de PvdA eens dat snel internet een nutsvoorziening moet worden? Zo ja, kan het college dit voorleggen bij het kabinet?

In afwachting van uw beantwoording.
Met vriendelijke groet,
Namens de PvdA Statenfractie
Isolde den Haring

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.