Eigenaars watertoren Stadskanaal hebben de vergunning rond

Foto: André Dümmer

STADSKANAAL – De eigenaren Simone La Brijn en Sander van Wees hebben de vergunning voor de verbouw van de watertoren in Stadskanaal rond.

In 1935 is de watertoren in Stadskanaal in opdracht van de N.V. Waterleidingmaatschappij voor de provincie Groningen (WAPROG) gebouwd. Het gebouw is ontworpen door architect H.F. Mertens en is vormgegeven in de stijl van de Amsterdamse school. Tot 1987 deed het 43 meter hoge gebouw, met een vlakbodemreservoir van gewapend beton, dienst als watertoren. De toren werd verkocht aan de gemeente Stadskanaal en later aangewezen als rijksmonument.

Na 30 jaar leegstand werd de watertoren in 2018 voor 40.000 euro onder een aantal voorwaarden aan twee particuliere ondernemers verkocht. De gemeente Stadskanaal wil dat het gebouw behouden blijft en stelde dat er pas vergunningen voor de verbouw werden afgegeven als de plannen door de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed goedgekeurd waren.

Inmiddels zijn de vergunningen rond. De watertoren krijgt de volgende functies: erfgoedlogies (B&B), kleinschalige horeca, kantoorruimte en woning. Op de bovenste verdieping komt een erfgoedappartement (een unieke locatie om te overnachten, met uitzicht over de hele regio), op verdieping twee en drie de woning van de eigenaren, op de eerste verdieping komt een vergaderplek en op de begane grond daghoreca. Het omliggende perceel wordt voor een deel het terras voor de horeca. Om onderhoud aan de toren te kunnen uitvoeren moet er een nieuwe ingang gemaakt worden. Dan kan de tuin ook in gericht worden. In overleg met de landschapsarchitect en de verkeersdeskundige van de gemeente is een uitrit aan de Gedempte Vleddermond aangevraagd. Dan hoeven er ook geen auto’s meer bij de ingang van de watertoren te staan en wordt het kruispunt veiliger.

Uitgangspunt bij alle ingrepen is het behoud van het karakter van het gebouw, waarbij het aanzicht van de toren, de voorgevel, in zijn geheel in de huidige vorm behouden blijft. De Klimop, het interieur, is van hout en reversibel. Dat houdt in dat, mocht de functie ooit veranderen, het gehele houten interieur eruit te halen is zonder sporen achter te laten.

Met de afgifte van de vergunning kan de bouw nu beginnen. Dit zal naar verwachting 1,5 jaar in beslag nemen.

Foto’s: André Dümmer

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.