Creatieve Vouchers dankzij succes nog een jaar beschikbaar

Raamschildering Bart Nijstad in opdracht van JOP Groningen (foto Bart Nijstad)

GRONINGEN – Achtentwintig culturele samenwerkingen zijn er vorig jaar ontstaan dankzij de regeling Creatieve Vouchers. Culturele zzp’ers konden daardoor aan de slag voor het MKB en realiseerden creatieve corona spatschermen, raamschilderingen voor leegstaande panden, een luisterwandeling, de inrichting van een artiestenkleedkamer en illustraties voor een kinderbrillencampagne. In totaal ging het om een bedrag van ruim 242.000 euro aan opdrachten. Daarvan werd 92.400 euro gefinancierd uit de regeling Creatieve Vouchers die Stichting Kunst & Cultuur uitvoert in opdracht van de provincie Groningen. De regeling wordt met een jaar verlengd.

De Creatieve Vouchers is een regeling voor Groningse creatieve zzp’ers en ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf in Nederland. Als beide partijen samenwerken bij de ontwikkeling van een product, dienst of de organisatie, dan kan een beroep worden gedaan op de Creatieve Vouchers. De helft van het arbeidsloon van de creatief ondernemer kan gefinancierd worden uit de regeling met een maximum van 5.000 euro. De MKB-er legt in dat geval eenzelfde bedrag bij. Volgens projectleider Katja Draper bedroeg de eigen inbreng van de MKB’ers vorig jaar ruim 150.000 euro. Vergeleken met het eerste jaar van de regeling een toename van 242%. Een goede reden voor de provincie Groningen om de regeling nog een jaar voort te zetten.

De Creatieve Vouchers zijn volgens Katja Draper een mooie impuls voor de creatieve sector in de provincie. Niet alleen waardevol toen tijdens de pandemie opdrachten voor culturele zzp’ers wegvielen, maar ook om de meerwaarde van de samenwerking aan te tonen. De komende tijd worden weer samenwerkingen zichtbaar in het straatbeeld en worden er keramische tegels ontworpen voor een bedrijf in Sneek, illustraties gemaakt bij een kledinglijn in Groningen en een molen-steen-en-wieken spel gemaakt voor Erfgoedpartners.

Ingezonden door Aranka Oosting, Kunst & Cultuur

Foto’s: Tekeninstallatie Richard Bolhuis op de binnenplaats van de Loods in Groningen (foto K&C) en Raamschildering Bart Nijstad in opdracht van JOP Groningen (foto Bart Nijstad)

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.