GRONINGEN – 76 procent van de Groningers is van plan om naar de stembus te gaan voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dit blijkt uit een peiling onder het panel van het Sociaal Planbureau Groningen.
Slechts zes procent is niet van plan te stemmen. Volgens het Sociaal Planbureau is het ‘opvallend dat het aantal mensen dat zegt (waarschijnlijk) te gaan stemmen aanzienlijk hoger ligt dan de daadwerkelijke opkomst bij eerdere gemeentelijke verkiezingen.’
Top drie thema’s
Het Groninger Panel is gevraagd welke thema’s zij op dit moment het belangrijkste vinden. Aardbevingen & gaswinning, huisvesting & woningaanbod en landschap- en/of horizonvervuiling staan in de top drie. Ook het tegengaan van (langdurige) armoede, gevolgd door klimaat, bereikbaarheid zorg en leefbaarheid kleine dorpen staan hoog in het lijstje van grootste uitdagingen in de provincie.
Meer vertrouwen lokale overheid
Uit hetzelfde onderzoek onder de panelleden blijkt dat Groningers meer vertrouwen hebben in hun lokale overheden dan in de Rijksoverheid. Ruim een kwart van de Groningers (27%) heeft (heel) veel vertrouwen in de eigen gemeente en bijna de helft (48%) heeft een beetje vertrouwen. Hierin zijn echter wel grote verschillen tussen de gemeenten. Zo heeft in de gemeente Pekela 30 procent weinig tot geen vertrouwen in de eigen gemeente en in Oldambt is dit 28 procent. In Westerkwartier (14%),Groningen (17%) en Veendam (18%) heeft een minder aantal inwoners weinig tot geen vertrouwen in de lokale overheden.
Beperkt vertegenwoordigd gevoel
Dan is er nog de kwestie waarbij inwoners zich niet herkennen in het overheidsbeleid en zich niet begrepen voelen. Ruim veertig procent van de Groningse inwoners voelt zich niet vertegenwoordigd door de politiek. Een andere veertig procent heeft hierover geen uitgesproken oordeel. 96 procent van de Groningers wil betrokken worden bij de plannen van hun eigen gemeente.
Daling vertrouwen Rijksoverheid
Begin van dit jaar is het aantal Groningers dat geen vertrouwen in de Rijksoverheid heeft gestegen tot zestig procent. In 2020 was dit nog veertig procent. Hierbij spelen de aanpak van de aardbevingsproblematiek, de coronamaatregelen en de toeslagenaffaire een rol. ‘Het vertrouwen in de overheid kan alleen worden hersteld als Groningers actief bij de oplossing van het gasdossier en bij toekomstplannen van hun provincie worden betrokken’, aldus het Sociaal Planbureau Groningen.
Bron: Sociaal Planbureau Groningen
Ingezonden door Kim Bos