De nieuwe Veerten vanaf 8 april weer in de winkels

Foto: Cover van Veerten 7-1 (Jaap Kok|SHC)

KANAALSTREEK, WESTERWOLDE – Veerten is het tijdschrift van het Streekhistorisch Centrum. Ieder nummer staat boordevol geschiedenis van de Kanaalstreek en Westerwolde.

Het voorjaarsnummer besteed traditiegetrouw ook weer veel aandacht aan gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog. Zo bespreekt Bert Roossien een boek waarin oud-Knoalster Edward Boersma zijn herinneringen aan die tijd aan de Handelskade vertelt. Boersma emigreerde na de oorlog naar Californië.

Jan-Willem van de Kolk reconstrueerde het bijzondere verhaal van de dappere Annie Post-Salomons uit Nieuw-Buinen. Zij trouwde met verzetsman Marinus Post en speelde zelf ook een belangrijke rol in het verzet. Zij moest dat met ontberingen in kamp Vucht en Ravensbrück bekopen.

Vanwege dit indringende verhaal zal Jan-Willem op vrijdagmiddag 8 april dit ‘eerste’ nummer van Veerten overhandigen aan burgemeester Jan Seton van de gemeente Borger-Odoorn. Ook zal de auteur op 4 mei hierover een lezing houden in het SHC.

Verder in dit nummer o.a.:

Jaap Meijering vertelt over de muzikale activiteiten van de in zijn tijd beroemde Alie Verwer;

Jakob Been schrijft over een bekend Ter Apeler echtpaar: Be en Tini Osinga;

Antwoord op de vraag naar wie het Willem Diemerplein in Musselkanaal eigenlijk is vernoemd;

En natuurlijk ook weer Nieuws uit het Streekhistorisch Centrum, de avonturen van Rennie Dik,

een topstuk uit de collectie en de keuze van Stefan uit de fotocollectie.

Het tijdschrift wil laten zien waar het Streekhistorisch Centrum voor staat en neemt de lezer aan de hand van leesbare en interessante artikelen mee naar onze streek, naar de cultuur en het verleden van de Veenkoloniën, van Westerwolde en van de Monden. De naam ‘Veerten’ staat voor de culturele en historische verten of horizonnen die we willen verkennen.

Donateurs van het SHC krijgen het blad automatisch thuisgestuurd en het is in de losse verkoop verkrijgbaar voor bij de boekhandels in Stadskanaal, Musselkanaal en Ter Apel, en uiteraard bij het Streekhistorisch Centrum zelf. In het SHC zijn ook de oude nummers nog verkrijgbaar.

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.