Belgische SAS Wing en Pools kenteken op bevrijdingsmonument Oude Pekela officieel onthuld

Foto: Catharina Glazenburg

OUDE PEKELA – Vanmiddag werden de Belgische SAS Wing en het Poolse kenteken op het bevrijdingsmonument voor het gemeentehuis in Pekela officieel onthuld.

Zowel de Wing als het kenteken waren al een tijd zichtbaar op het bevrijdingsmonument voor het gemeentehuis in Pekela, maar vanwege de coronacrisis heeft er nooit een officiële onthulling plaatsgevonden. De Belgische SAS Wing is aan de gemeente Pekela geschonken door ABSASV België (Amicale Belgian SAS Vriendenkring). Het Poolse kenteken is geschonken door ABSASV Nederland.

Vanmiddag vond alsnog de officiële onthulling plaats. Hierbij was een delegatie bestaande uit 30 parachutisten SAS uit België en Limburg en 15 reenactors aanwezig.

Pekela bevrijd door de Polen en Belgen
Pekela werd tijdens de Tweede Wereldoorlog in april 1945 bevrijd door de Polen en Belgen. Op 13 april werd Boven Pekela vanuit Stadskanaal bevrijd door de Polen; Nieuwe Pekela werd vanuit Alteveer bevrijd. Op zaterdagmorgen 14 april trokken Poolse troepen vanuit Nieuwe Pekela Oude Pekela binnen en verdreven samen met de Belgen de Duitsers.

Dit alles werd herdacht tijdens een plechtigheid bij het bevrijdingsmonument voor het gemeentehuis in Oude Pekela. Hierbij waren toespraken door burgemeester Jaap Kuin, voorzitter van het Oranje Bevrijdigingscomité Pekela (OBCP): Andries Brans en vertegenwoordigers van ABSASV België en Nederland.

Na de toespraken volgde de officiële onthulling van de Wing en het Poolse kenteken. Vervolgens werden na het leggen van bloemen en een krans het Belgische volkslied “Brabanconne” en het “Wilhelmus” ten gehore gebracht.

Burgemeester Jaap Kuin kreeg door de ABSASV het boek: Van SAS tot Special Forces, over 75 jaar Belgische Special Forces overhandigd.

Foto’s: Jan en Catharina Glazenburg

Meer foto’s vindt u HIER (twee albums).

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.