Actievoerders uiten zorgen over vaarrecreatie op Ruiten Aa kanaal

Foto: Johannes Velthuis

TER APEL, SELLINGEN – Vanmorgen uitte een aantal personen hun zorgen en frustraties over de vaarrecreatie op het Ruiten Aa kanaal.

Omdat het Ruiten Aa kanaal en het Bourtangerkanaal door ophoping van slib en modder niet meer diep genoeg waren voor de recreatievaart, heeft Waterschap Hunze en Aa’s twee jaar geleden de kanalen laten uitbaggeren. Tijdens dit baggerwerk legde het waterschap op verschillende plekken natuurvriendelijke oevers aan. Het gaat totaal om 3,7 km. Een deel van de bagger gebruikten ze voor de aanleg van deze oevers. Bijzonder aan dit project was dat het om ruim 27 kilometer ging. Weer vrij baan voor de vaarrecreatie, zou je denken.

Voor het Ruiten Aa kanaal, Bourtangerkanaal, BL Tijdenskanaal, Veendiep en de Westerwoldse Aa heeft u een zelfbedieningssleutel nodig om de bruggen en sluizen te bedienen. Vaarrecreanten hoeven maar 1 sleutel aan te schaffen waarvoor ze € 35,- statiegeld betalen. De sleutel kan gebruikt worden voor alle zelfbedieningsbruggen en -sluizen in de provincie Groningen. Dit meldt gemeente Westerwolde op de website. Maar volgens de heer Dun van jachthaven de Runde in Ter Apel klopt deze informatie niet. Hij vertelde dat onlangs bij een aantal bruggen in het Ruiten Aa kanaal borden zijn geplaatst, waarop staat vermeld dat er een beperkte brugbediening is ingesteld. De bruggen worden twee keer per dag bediend, namelijk om 09.00 uur vanuit Ter Apel en om 13.00 uur vanuit Bourtange. Schepen moeten in konvooi de bruggen en sluizen passeren. Volgens hem zijn de borden zonder overleg met de provincie Groningen, het Waterschap en de gemeenteraad van Westerwolde geplaatst. Hij zegt hierover al meerdere keren bij de gemeente en de overige instanties aan de bel getrokken te hebben, maar tot dusver zonder resultaat. Vaarrecreanten die nu bijvoorbeeld vanuit de jachthaven in Ter Apel een tochtje willen maken moeten zorgen dat ze weer op tijd teruggaan.

Volgens de heer Dun is de brugbediening ingesteld omdat de zelfbediening vaak storingen vertoond. Dit komt volgens hem door slecht onderhoud.

Om de gemeente van zijn frustraties en zorgen op de hoogte te stellen voerde hij vanmorgen, samen met een aantal medestanders, actie bij het gemeentehuis in Sellingen. Hierbij gaf hij een van de borden, waarop de beperkte brugbediening staat vermeld, terug aan een medewerker van de gemeente Westerwolde.

Foto’s: Johannes Velthuis.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.