Luisteren naar en meedoen aan het onderzoek naar de Groninger streektaal en hoe dat aan de Rijksuniversiteit in Groningen wordt uitgevoerd

Foto: Catharina Glazenburg

STADSKANAAL – Op zondag 15 mei komen Prof. Dr. Martijn Wieling en zijn twee promovendi Martijn Bartelds en Raoul Buurke naar het zondagmiddagprogramma van het Streekhistorisch Centrum in de Bibliotheek van Stadskanaal. Zij doen voor hun vak Groningse/Nedersaksische Taal en Cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen onderzoek naar taalvariatie.

In het eerste deel van deze lezing neemt Martijn Wieling u mee in hoe er bij de RuG onderzoek gedaan wordt naar dialectvariatie. Digitale technieken spelen daarbij een belangrijke rol. Ook zal hij een recent ontwikkelde digitale onderwijsapplicatie demonstreren. Deze app heeft tot doel leerlingen in het basisonderwijs kennis te laten maken met de streektaal.

Vervolgens zullen in het tweede deel van deze lezing Martijn Bartelds en Raoul Buurke inzicht geven in hun onderzoek naar taalvariatie en welke technieken ze daarbij gebruiken. Na afloop van de lezing is het mogelijk om een kijkje te nemen in het mobiele laboratorium dat ingezet wordt om data te verzamelen van dialectsprekers. Mocht u zelf Gronings of Drents spreken en bereid zijn mee te doen aan een van deze onderzoeken, horen zij dat graag!

De lezing begint om 14.30 uur.

Reserveren kan via www.streekhistorischcentrum.nl.

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.