Manifestatie van hoop en solidariteit bij aanmeldcentrum Ter Apel (Update)

Foto: Catharina Glazenburg

TER APEL – Op vrijdag 6 mei, om 15:00 uur, organiseren diverse maatschappelijke organisaties, vakbonden en politieke partijen een vreedzame manifestatie rondom het COA-aanmeldcentrum in Ter Apel. Met deze manifestatie willen de organisaties aandacht vragen voor de vaak onmenselijke situaties waarin vluchtelingen worden opgevangen en de vaak bizarre omstandigheden waaronder personeelsleden hun werk moeten doen.

Initiatiefneemster Angelique Schoonewille: “De aanleiding is tweeledig. Allereerst vinden wij dat dat de grenzen van hoe wij vluchtelingen opvangen in Ter Apel bereikt zijn. Minderjarige vluchtelingen krijgen onvoldoende zorg en aandacht. Overvolle slaapzalen of tenten en eindeloos durende wachttijden. Het personeel doet wat het kan, maar staat vaak met de rug tegen de muur. Naast de aandacht voor de vluchtelingen moet er ook zeer zeker aandacht voor het personeel zijn!”

Met deze manifestatie willen de organiserende partijen ook het signaal af geven dat we als Nederland onze gemeenschappen open horen te stellen voor elk mens dat op de vlucht is voor honger en/of oorlog. Dat opvang van vluchtelingen niet alleen aan de orde kan zijn op basis van hun herkomst.

Schoonewille: “Heel Nederland stond vooraan toen de vraag kwam om opvangplekken in te richten voor de mensen die nu op de vlucht zijn voor de vreselijke oorlog in Oekraïne. Heel terecht! Maar, als het COA en de burgemeester van Westerwolde om hulp roepen om de vluchtelingen van Ter Apel op te vangen kijkt de rest van Nederland weg. Dat kan en mag niet zo zijn!”

Met de manifestatie wordt een vreedzaam signaal van hoop en solidariteit afgegeven en een dringende oproep aan Den Haag gedaan om de opvang van alle vluchtelingen nu eens op zeer korte termijn menswaardig op te lossen en de oorzaken aan te pakken.

Bron: SP Oldambt

Update met bericht van organisator Angelique Schoonewille uit Veendam.

Solidair met Ter Apel

Het kan echt niet langer zo in Ter Apel, Den Haag moet ingrijpen. Daarom is er vrijdag (6 mei) een manifestatie bij het Aanmeldcentrum. Om alle betrokken te steunen: de asielzoekers in het Aanmeldcentrum, de mensen die er werken, de plaatselijke gemeenschap en het gemeentebestuur. Want het moet afgelopen zijn met het wegkijken van de situatie in Ter Apel, vindt organisator Angelique Schoonewille uit Veendam.

Zij roept zoveel mogelijk politieke partijen, maatschappelijke organisaties en ‘gewone burgers’ op om zich solidair te tonen met Ter Apel en mee te doen aan de vreedzame manifestatie. Vluchtelingenorganisatie INLIA uit Groningen onderschrijft de actie; INLIA-directeur John van Tilborg is vrijdag een van de sprekers.

Andere sprekers zijn fractievoorzitter van GroenLinks in Westerwolde Eize Hoomoedt, Groninger Statenleden Richart Joling (PvdA) en Agnes Bakker (SP) en organisator Schoonewille zelf.

Nood houdt aan
De nood in Ter Apel houdt namelijk nog steeds aan. Het centrum zit sinds gisteren (maandag 2 mei) opnieuw vol. Gemeente Westerwolde en de Veiligheidsregio Groningen luiden al geruime tijd de noodklok en vragen Den Haag om in te grijpen. Ook het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers zelf sloeg recent alarm en vroeg om structurele oplossingen. Tot nu toe allemaal zonder resultaat.

Schoonewille vindt het gebrek aan actie om de nood Ter Apel te lenigen in schril contrast staan met alle acties voor Oekraïners: “Zijn we alleen solidair met mensen waarmee wij ons kunnen identificeren? Zijn wij alleen solidair met mensen uit bepaalde landen? Dat kan toch niet zo zijn?” Begrijp haar niet verkeerd, zegt ze: “Ik vind het heel mooi dat we ons zo openstellen voor de Oekraïners, ik pleit er voor dat dit we ook voor anderen in nood doen.”

“Wegkijken moet stoppen”
Ze wijst erop dat in Ter Apel een mensonwaardige situatie is ontstaan. “Keer op keer worden humane grenzen overschreden. Kinderen worden mentaal verwaarloosd, krijgen nauwelijks hulp, aandacht of dagbesteding en geen onderwijs. Medewerkers doen wat ze kunnen, maar staan met hun rug tegen de muur. En de rest van Nederland kijkt grotendeels weg of ziet het niet. Dat moet stoppen. Nu!”

Ze wil een moment van ‘hoop en solidariteit’ creeëren. Voor alle vluchtelingen op het centrum, alle mensen die zich namens verschillende instanties en organisaties inzetten op het aanmeldcentrum en iedereen die in Ter Apel woont. Het moet een dringende oproep worden om de knelpunten in de opvang op zeer korte termijn menswaardig op te lossen.

De manifestatie is vrijdag 6 mei om 15.00 uur, op het terrein bij het Aanmeldcentrum: Ter Apelervenen 3, Ter Apel.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.