Treant verbetert zorg voor maag- en darmpatiënten met nieuwe GIO-poli

Foto: Treant

EMMEN – Treant is vandaag begonnen met de GIO-poli. Met deze nieuwe manier van werken kan nog beter en sneller zorg worden verleend aan patiënten met maag- of darmaandoeningen.

Met de GIO-poli heeft de patiënt op één dag uitslag van onderzoeken, een diagnose, een behandelplan en ondersteuning. GIO staat voor ‘gastro-intestinale oncologie’. Oftewel: tumoren in het spijsverteringskanaal.

Samenwerking

Op de GIO-poli wordt samengewerkt door een maag-, darm-, leverarts, een chirurg, een oncoloog, een stomaverpleegkundige en een verpleegkundig consulent oncologie (casemanager).

De uitslagen van de onderzoeken zijn tijdens een multidisciplinair overleg beoordeeld en besproken door een gespecialiseerd behandelteam. Op basis van de uitslagen en de persoonlijke situatie krijgt de patiënt een voorstel voor een behandeling en uitleg hierover door de betreffende medisch specialist. Als er eerst meer onderzoek nodig is om tot een behandelplan te komen, wordt dit met de patiënt besproken.

Voordelen

Het levert de patiënt een kortere wachttijd op van minimaal een week. Ook hoeft de patiënt minder vaak naar het ziekenhuis te komen. De zorgprofessionals van Treant hebben onderling sneller contact en kunnen direct met elkaar afstemmen.

Het gaat om een pilot. Iedere dinsdagmiddag wordt op ziekenhuislocatie Scheper van Treant in Emmen de GIO-poli gedraaid.

Prehabilitatie

Om patiënten zo goed mogelijk te kunnen helpen zet Treant voorafgaand aan operaties ook volop in op ‘prehabilitatie’: fit een operatie in. Het blijkt namelijk dat een goede lichamelijke en mentale conditie vooraf bijdraagt aan een spoedig herstel. Hierover publiceerden ze eind maart een artikel op hun website.

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.