Burgemeester Jaap Kuin woont de dodenherdenking in Oude Pekela bij

Foto: Fred Stötefalk

OUDE PEKELA – Ook in Oude Pekela werd vanavond een dodenherdenking gehouden. Dit jaar is het landelijk thema: ‘Vrijheid in verbondenheid’.

De herdenkingsbijeenkomst begon vanavond bij de Nederlands hervormde kerk aan de Wedderweg. Daar vertrok een stille tocht naar het oorlogsmonument aan de Burgemeester van Weringstraat. Dit monument is opgericht ter herinnering aan alle medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen. In de omgeving van waar nu het gedenkteken staat, zijn tijdens een bombardement op 24 september 1942 zeven mensen om het leven gekomen. De bommen vielen in onder meer de Burgemeester van Weringstraat, de Dwarstraat en in het open veld. Vijf woningen werden totaal verwoest, en bij ongeveer 150 woningen ontstond schade. (bron: https://www.tracesofwar.nl/)

Bij het monument hield burgemeester Jaap Kuin een toespraak en waren er voordrachten door leerlingen van het Dollard College. Het Christelijk Mannenkoor “Albatros” verzorgde een optreden en er was een vlaggenceremonie door scouting Pekela. Na de taptoe werden twee minuten stilte in acht genomen, gevolgd door het zingen van het Wilhelmus. De plechtigheid werd afgesloten met een krans- en bloemenlegging.

Foto’s: Fred Stötefalk

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.