Het Belgische verdriet van Sellingen

Foto: Gerda Wierenga

SELLINGEN – Freddy en Jeanine Viaene en andere familieleden hielden zaterdag 30 april een herdenkingsdienst ter ere van hun zoon Luc, de F16-piloot die in april 2002 na een crash met een ulv-vliegtuigje uit Vledderveen neerstortte in de bossen van Sellingen.

Kapitein-vlieger “Looke” had als jongste helikopterpiloot ooit en later als F16-gevechtspiloot ten dienste van grote brandhaarden zoals Bosnië geopereerd. Dat hij dan – nog maar 36 jaar jong – op een stralende woensdagmiddag, terugkerend van een routine- oefening uit Duitsland het leven moet laten is nog altijd niet uit te leggen. De emoties van vader Freddy en familie lopen dan ook nog steeds hoog op bij het voorlezen van zijn brief aan zoon Luc, een toespraak gericht op hun monumentje, bij de boom, die omgekapt werd ter herinnering als de plek van de val.

Twintig jaren zijn inmiddels gepasseerd. De gevelde boom is inmiddels begroeid met mos en varentjes, slingerende paadjes hebben zich er naar toe gevormd en er zijn vele gedenksteentjes bijgezet…. Maar, de fakkel wordt doorgegeven. 

Ceremonieel is door broer Marc – ook militair – , diens vrouw Nancy en twee zoons Lars en Mats een jonge Els geplant: Een nieuwe herinneringsboom die de Belgische tricolore gaat dragen, want de tijd gaat voorbij, maar de herinneringen blijven….

Verslag en foto’s ingezonden door Gerda Wierenga

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.