Gezellige drukte bij eerste All Stars Beweegfestival

Foto: Hemmo Kuiper

STADSKANAAL – Vandaag bracht het eerste All Stars Beweegfestival mensen met een beperking en senioren sportief bij elkaar.


Vandaag werd op het terrein van vv SJS in Stadskanaal het Eerste All Stars Beweegfestival, een sportdag voor 55+’ers en mensen met een beperking, georganiseerd. Het festival was een initiatief van Welstad, HANNN, DWS en SJS in samenwerking Wedeka en Cosis. Voor de sportieve invulling zorgden de lokale sportverenigingen: De Pageboulers, Korfbalvereniging Stadskanaal ’74, SJS Old Stars, SJS G-Voetbal, Nordic Walking groep De Rode Loper en de sportief wandelgroep van De Runners. Ook stonden line dancing, Bocce en het ouderwets bekende ‘stoeprandje gooien’ op het programma en kwam Sibi, de mascotte van FC Emmen, op bezoek.

Wie dorst kreeg kon zichzelf op de ‘Smoothie Fiets’ van een gezond drankje voorzien. Bekend oud-profwielrenster en marathon schaatsster Daniëlle Bekkering was de hele dag aanwezig om de deelnemers van advies te voorzien en waar nodig aan te moedigen.

Gezonde Huiskamer en de Op-StapBus
Een belangrijk onderdeel van het festival was de Gezonde Huismaker van de HANNN (Healthy Ageing Network Noord Nederland), dé plek voor een gratis leefstijlcheck, gesprekken over een gezonde leefstijl en om inspiratie op te doen om de gezondheid in kleine stappen te verbeteren. De test bevatte o.a. het meten van lengte, gewicht, knijpkracht en bloeddruk. Daarnaast werd een vragenlijst afgenomen over onder meer voeding, beweging en slaap. De bezoeker van de Gezonde Huiskamer kreeg de uitslag in een geprint rapport mee naar huis om het nog eens rustig door te kijken, nadat deze eerst was besproken met de leefstijladviseur.
Ook waren de Op-StapBus en AutoMaatje aanwezig met veel informatie over vervoersmogelijkheden.

Doelen
Het festival streefde twee hoofddoelen na. Het belangrijkste doel richtte zich op het stimuleren van ouderen of mensen met een beperking om te gaan of te blijven bewegen. Door diverse laagdrempelige sporten aan te bieden, hielp de organisatie de deelnemers met een eerste stap om zich uiteindelijk bij één van de sportverenigingen aan te sluiten.
Een tweede doel richtte zich op de acceptatie van sporten en sportbeleving voor iedereen. Dat heet Inclusief Sporten, wat wil zeggen dat sportverenigingen gestimuleerd worden om hun deuren voor iedereen open te zetten, ongeacht leeftijd of beperking.

Foto’s: Hemmo Kuiper

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.