Groninger VVD wil tempo met nieuw aanmeldcentrum asielzoekers buiten Groningen

Foto: VVD Groningen

GRONINGEN – De Groninger VVD Statenfractie wil dat de provincie en het Rijk nu tempo gaan maken met het instellen van een extra permanente aanmeldlocatie voor asielzoekers buiten de provincie Groningen. De liberalen trokken al herhaaldelijk aan de bel over de capaciteitsproblemen in Ter Apel, maar zien naar aanleiding van de problemen van afgelopen nacht aanleiding om het provinciebestuur opnieuw tot tempo te manen. 

‘Het tekort aan structurele aanmeldplekken is ons al langer een doorn in het oog.’ Stelt Statenlid Mada Miesen.

‘Door de komst van de grote aantallen vluchtelingen uit Afghanistan en Oekraïne staat Ter Apel al te lang onder een te hoge druk, het wordt tijd dat andere provincies ook hun verantwoordelijkheid nemen.’  

De liberalen hekelen vooral het lage tempo waarin de zoektocht naar een extra aanmeld locatie lijkt te verlopen: ‘Wij waarschuwen bijna maandelijks voor het capaciteitsgebrek, dat door de vluchtelingenstroom uit Afghanistan alleen nog maar nijpender is geworden. Nu moeten ook andere provincies naar voren stappen om opvang te bieden. Dat asielzoekers buiten op een grasveld onder een dekentje moesten slapen was niet nodig geweest en beslist te voorkomen.’ 

Vannacht heeft een aantal asielzoekers een deel van de nacht buiten doorgebracht. Uiteindelijk werd voor hen in de wachtruimtes en kantoren van de IND een slaapplek gecreëerd (red.).

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.