Op 14 en 15 mei wordt de 49ste Nationale Molendag gevierd

Foto: Jan Doornkamp

GRONINGEN – Het belooft een heerlijk zonnig weekend te worden. Met een aangenaam windje voor de wieken. Op 14 en 15 mei 2022 is het Nationale Molendag, het belangrijkste molenevenement van Nederland. Honderden wind- en watermolens zijn open voor het publiek en draaien. Molenaars en vrijwilligers staan te popelen om hun passie voor deze ‘levende’ monumenten te delen. Bij veel molens wordt er een feest van gemaakt, met rondleidingen, exposities, markten, muziek, pannenkoeken en kinderactiviteiten. De jongste bezoekers krijgen vaak ook een cadeautje mee naar huis. Op www.nationalemolendag.nl. is alle informatie te vinden

Elke molen vertelt een eigen verhaal
Nederland heeft molens in allerlei soorten en maten én functies. Van kleine ‘spinnenkoppen’ tot grote stellingmolens, houten standerd- en wipmolens, achtkante grondzeilers en ronde stenen molens enzovoort. Dat molens graan kunnen malen en water kunnen verplaatsen weet iedereen wel. Dat molens ook hout zagen, olie slaan, gerst tot gort pelen, papier maken of krijt malen is een stuk minder bekend. Omdat molens eeuwenoude werktuigen zijn die met veel vakmanschap en liefde zijn bediend is ook elke molen door de jaren heen steeds een beetje veranderd aan aangepast aan nieuwe omstandigheden, nieuwe functies en nieuwe molenaars. Zo is elke molen uniek en heeft zijn eigen verhaal. Kom óók op bezoek. De molenaar vertelt graag de bijzonderheden van zijn of haar molen.

Een paar voorbeelden:

Stellingmolen Hollands Welvaart in Mensingeweer ligt vlak langs het veel bewandelde Pieterpad. De klim naar boven is de moeite waard, op de stelling heb je uitzicht van stad tot wad. Wel eens zelf meel gemalen? Probeer het hier met de kweern (handmolen). Bezoek ook de curiosazolder, de expositiezolder ‘de Waaierij’ en koffie- en theeschenkerij ‘In de Malle Molen’

De Wilhelmina is een korenmolen in het dorpje Noorderhoogebrug, vlak bij de stad Groningen. Dit weekend worden er rondleidingen gegeven en pannenkoeken gebakken, voor de kinderen is er een speurtocht door de molen.

De David is een kleine houtzaagmolen in Warffum in de Nederlandse provincie Groningen. Het molentje werd oorspronkelijk in 1890 gebouwd door enkele Groninger molenmakers om het zelfzwichtingssysteem te demonstreren. Daarna was het molentje in Thesinge van 1894 tot en met 1934 actief als zaagmolentje. Molen de David is onderdeel van Openluchtmuseum Het Hoogeland. Naast deze molens zijn er nog veel meer molens open. Check de website voor alle informatie.

Het thema is ‘het ambacht van de molenaar’. Erfgoedpartners, die het Groninger Molenweekend
organiseert, heeft voor dit thema gekozen omdat het Gilde van Vrijwillige Molenaars vijftig jaar geleden
werd opgericht. Het Nederlandse molenaarsambacht is in 2017 op de UNESCO-lijst voor immaterieel
erfgoed opgenomen als eerste Nederlandse erfgoed dat is opgenomen op deze lijst van Unesco.

Het Groninger Molenweekend wordt gecoördineerd door Erfgoedpartners/ Molenhuis, een koepel
voor de ongeveer 90 monumentale molens in de provincie Groningen. Op deze molens zijn vrijwilligers
actief als molenaar of molengids, zij maken het mogelijk dat de molens draaien en toegankelijk zijn
voor het publiek. Als dank voor hun inzet organiseert Erfgoedpartners/Molenhuis ieder jaar voorafgaande
aan het Groninger Molenweekend een avond voor de vrijwilligers op de molen

Extra activiteiten tijdens Nationale Molendag

Op Nationale Molendag is voor iedereen wat extra’s te beleven. Vrijwilligers bij de molens zijn vaak al weken en soms maanden bezig met de voorbereidingen. Nationale Molendag wordt georganiseerd door vereniging De Hollandsche Molen en Het Gilde van Vrijwillig Molenaars. Daarnaast wordt de dag mede mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij. Het volledige programma en openingstijden voor Nationale Molendag zijn te vinden op www.nationalemolendag.nl

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.