Verslag van Ooldrik Modderman van het ommetje door Kolham

Foto ingezonden door Ooldrik Modderman

KOLHAM – Vandaag organiseerde wandelcoach Eltjo Glazenburg een wandeling door KolhamHieronder het verslag van Ooldrik Modderman.

Wandeling: Slag om Kolham woensdagmorgen 11-05-2022 Zwaneveldgat/Bos-Woudbloem.
Vandaag met Wandelen Werkt een prachtige wandeling omgeving Kolham/Roegwold en ’t Zwaneveldsgat/Bos-Woudbloem. Dit was voor vele wandelaars een onbekend gebied. De start was bij Ecomotion-Camping Hof van Kolham. De gastvrijheid was prima geregeld zowel aan het begin van de wandeling als aan het eind. De eigenaar gaf vooraf uitleg verhaal over Slag om Kolham (zie foto’s) en over Roegwold/Westpolder gebied. Een prachtige natuurgebied met vele soorten vogels, vossen, reeën en ook otters. Een walhalla voor natuurliefhebbers met vele fiets-wandelpaden.

Zwaneveld Bos:
Een bos met alleen maar veel Sparrenbomen. Een donker bos. Helaas door de afgelopen storm zijn er vele bomen omgevallen en daardoor wandelpaden niet te belopen.
Tevens ligt naast het Zwaneveld Bos nog een stukje spoorlijn van het Woldjerspoor.
De spoorlijn verbond het Hoofdstation in Groningen via Slochteren met Weiwerd en liep verder via de spoorlijn Zuidbroek-Delfzijl van de Noordoosterlocaalspoorweg-Maatschappij (NOLS) naar Delfzijl. De wandelaars op de 12 km kregen nog iets bijzonders te zien in Woudbloem. Zei waanden zich in Drenthe, met oude plaggehutten (zie foto’s). Een bewoner aldaar heeft een prachtige tuin met daarin verscholen een aantal plaggehutten.

De slag om Kolham:
Kolham werd onder andere bekend door de Slag om Kolham op de Onze Lieve Vrouwenlaan. Dat was op St. Magdalenadag 1499. De strijd ging tussen de stad Groningen en een leger uit Sachsen onder aanvoering van Nittert Fox. Nittert verloor in deze slag het leven en werd in de vroegere Broerkerk van Groningen begraven. 

Verslag: gemaakt door: Ooldrik Modderman.
Foto’s: Henny van Huizen en Greetje Dümmer. Klik HIER.
Wandelen Werkt: onder begeleiding van wandelcoaches Els Eckhardt, Els van Hoof, Jan Meijer en Ooldrik Modderman.

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.