Zo’n 100 asielzoekers overgebracht naar Hoekstra hal Heerenveen

Foto: Catharina Glazenburg

TER APEL – Gisteravond zijn zo’n 100 asielzoekers naar Heerenveen gebracht.

Gisteravond heeft het kabinet Veiligheidsregio Groningen gevraagd om crisisnoodopvang voor 200 asielzoekers in te zetten. Op dat moment was voor zo’n 100 asielzoekers geen plaats in het overvolle aanmeldcentrum Ter Apel. De crisisnoodopvang werd ingezet toen het COA aangaf nergens meer asielzoekers te kunnen plaatsen. De crisisnoodopvang werd gevonden bij de Hoekstra hal in Heerenveen, die eerder dienst deed om gevluchte Oekraïners op te vangen.

In de avond/nacht van dinsdag op woensdag heeft een groep asielzoekers een aantal uren buiten doorgebracht omdat het azc overvol zat. Uiteindelijk werd voor hen plaats gemaakt in de wachtruimtes en kantoren van de IND.

Gisteravond vertelde burgemeester Jaap Velema tijdens de raadsvergadering van de gemeente Westerwolde, dat er problemen waren bij het registratiesysteem in het pas in gebruik genomen gebouw van de IND. Hierdoor kon de identiteit van de asielzoekers niet worden vastgesteld en verliep de registratie langzaam.

Gisteravond greep het Rode Kruis op eigen initiatief in. Bij het aanmeldcentrum werden tenten geplaatst voor de eerste opvang en om de asielzoekers te voorzien van onder anderen koffie en thee. Ook hielp het Rode Kruis met het vervoer van de 100 asielzoekers naar Heerenveen. Deze tenten zijn inmiddels weer weggehaald.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.