Kom alles te weten over de vismigratie!

Foto: Jan Doornkamp

Sommige vissen zwemmen van zout naar zoet water en andersom. Dat noemen we migreren. Wat waterschap Hunze en Aa’s eraan doet om de vissen dit mogelijk te maken, laat ze zien tijdens de vismigratiedag op zaterdag 21 mei. Dan openen de deuren van de sluis bij Nieuwe Statenzijl en is iedereen van harte welkom tussen 11.00 en 16.00 uur.

Van alles te doen

Nu de vistrek in volle gang is, laat het waterschap graag zien wat ze doet voor de vissen. Er is op de vismigratiedag van alles te doen en te zien bij de sluis, waar zout en zoet water elkaar ontmoeten. Zo wordt verteld hoe onderzoek wordt gedaan naar de verschillende vissoorten, laten ze de aalgoot zien en is de sluis vanbinnen te bezichtigen. Ook zijn er tochtjes over het water met kano en boot voor een optimale beleving. 

Onthulling kunstwerk
Het leven van de vis speelt zich af onder water. Dit is normaal niet te zien. Om ook na deze dag te laten zien hoe de vis hier beweegt, is het leven van de vis in beschilderingen weergegeven. Tijdens de vismigratiedag onthullen burgemeester Cora-Yfke Sikkema van de gemeente Oldambt en dijkgraaf Geert-Jan ten Brink van waterschap Hunze en Aa’s de beschilderingen samen met leerlingen van OBS Drieborg. Zij kregen onlangs een waterles en weten nu alles over de vissen in de Westerwoldse Aa en de Dollard. De onthulling staat gepland voor 14.45 uur in de middag. Op dat moment zijn ook de langeafstand wandelaars vanuit Wedde gefinisht in Nieuwe Statenzijl. Zij wandelen 27 kilometer langs dezelfde weg die ook de vissen afleggen om terug naar zee te zwemmen. 

Shantykoor Störmwind
De hele dag wordt muzikaal omlijst door het shantykoor Störmwind. Shanties zijn van oorsprong ritmische werkliederen tijdens de zeilvaart. Ze waren bedoeld om het zware en vaak eentonige werk aan boord gemakkelijker en aangenamer te maken. De liedjes vertellen verhalen over het leven op zee, de avonturen die ze beleefden en het thuisfront dat ze misten.

Tot ziens in Nieuwe Statenzijl op zaterdag 21 mei tussen 11.00 en 16.00 uur! 

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.