Veel te doen op Nationale Stoomtreindag bij Museumspoorlijn STAR

Foto: Johannes Velthuis

STADSKANAAL, VEENDAM –
 Vandaag was het Nationale Stoomtreindag. Alle railmusea in Nederland zijn dan weer geopend voor het publiek. Traditiegetrouw stond deze dag bij Museumspoorlijn STAR weer in het teken van Stukgoederenvervoer.  Want nu is het heel normaal dat pakjes via allerlei bezorgdiensten door het hele land binnen 24 uur bezorgd worden. Maar hoe ging dat vroeger? De trein speelde een belangrijke rol in het transport van goederen.

Boerenmarkt
In de rijtuigenloods bij station Stadskanaal werd een boerenmarkt gehouden, waar de bezoekers van alles konden vinden, van eigengemaakte jam tot decoratieve schapenvachten. Ook konden kinderen ezeltjes van Ger’s Ezelstal uit Vriescheloo aaien en knuffelen en een ‘waterkoe’ melken. Rondom het station Stadskanaal stonden diverse historische voertuigen, zoals tractoren en vrachtwagens.

Uiteraard reden de treinen op deze dag ook. De stoomtrein reed tussen Stadskanaal en Veendam, de historische dieseltrein reed tussen Stadskanaal en Nieuw-Buinen. Uiteraard moesten er ook goederen met deze treinen vervoerd worden. Kinderen mochten hierbij meehelpen. Op het station Stadskanaal konden ze pakketjes inladen. In Stadskanaal wordt ook gerangeerd met goederenwagons. Daarvoor werd o.a. ook de ‘vuurloze’ stoomlocomotief gebruikt.

Foto’s: Johannes Velthuis, klik HIER voor meer foto’s
HIER vindt u de foto’s van Hemmo Kuiper

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.