Treant in 2021: ondanks corona veel bereikt

Foto: Treant

REGIO – Opnieuw was het door corona een veelbewogen jaar. Desondanks sluit Treant 2021 financieel af met een geconsolideerd positief resultaat van 9,1 miljoen euro, iets minder dan 2% van de omzet.

Binnen de woonzorgcentra werd een positief resultaat van 2,7 miljoen euro geboekt. Het aantal bewoners en cliënten bleef op ongeveer hetzelfde niveau, terwijl in lijn met voorgaande jaren de zwaarte van de verleende zorg steeg. Hierbij stegen de vergoedingen niet evenredig mee. De ziekenhuislocaties sloten 2021 af met een positief resultaat van 5,9 miljoen euro. Dit resultaat wordt sterk beïnvloed door de coronacompensatieregeling. Treant heeft ook afgelopen jaar een grote rol gespeeld in de coronazorg. Helaas kon Treant door afschaling van reguliere zorg veel minder patiënten helpen. Daarnaast kwam een half miljoen euro uit deelnemingen.

2021

Het was een jaar waarin de (corona)zorg meerdere keren werd op- en afgeschaald, verschillende maatregelen van kracht bleven, de eerste vaccins bij collega’s en bewoners gezet werden en een boostercampagne volgde. Veel collega’s kregen zelf met de gevolgen van corona te maken: ze moesten in quarantaine, werden ziek of moesten thuis de ballen in de lucht houden. Met daar bovenop de bestaande personeelskrapte, betekende dit een zware belasting voor al onze collega’s.

Stappen gezet

Toch lukte het ook afgelopen jaar flinke stappen te zetten en de kwaliteit van zorg in de regio naar een nog hoger niveau te tillen. Zo werkten collega’s binnen Treant samen aan een nieuwe koers voor de komende jaren. De ziekenhuislocaties en woonzorgcentra behaalden de kwaliteitsaudits. De schop ging de grond in voor verschillende projecten, waaronder een nieuw operatiekamercomplex met hybride OK. Ook qua innovatie stond Treant niet stil: zo maken al onze woonzorgcentra gebruik van slimme brillen voor wondzorg.

‘Al met al kijk ik met trots terug op afgelopen jaar’, zegt Paula Nelissen, voorzitter van de raad van bestuur van Treant. ‘Trots ben ik op al onze collega’s en vrijwilligers die samen met onze patiënten en cliënten gaan voor een vitaal en betekenisvol leven. Natuurlijk gaan mijn gedachten uit naar de patiënten die hun operatie uitgesteld zagen worden en bewoners van onze woonzorglocaties die het moesten stellen met minder activiteiten en bezoek. Opnieuw was het, ook voor hen, geen makkelijk jaar. Desondanks overheerst trots. Met een gedegen meerjarenbeleidsplan gaat Treant de toekomst tegemoet, waarbij we als zorgsector voor flinke uitdagingen staan. Met onder meer het personeelstekort als blijvend issue blijven we volop bezig om collega’s voor Treant te behouden en aan ons te binden en zetten we verdere stappen op het gebied van technologie.’

Bekijk hier de volledige jaarverantwoording van Treant.

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.