Gemeente Veendam sluit bedrijfspand na ontdekken hennepkwekerij

Foto: Catharina Glazenburg

VEENDAM – De burgemeester van Veendam heeft een bedrijfspand aan het Beneden Oosterdiep gesloten voor twaalf maanden. In het pand is door de politie een in werking zijnde hennepkwekerij met meer dan 750 planten ontdekt en ontruimd.

Veiligheid

Burgemeester Berry Link heeft het pand gesloten door het Damoclesbeleid toe te passen. Het sluiten van een pand op grond van de Opiumwet en het Damoclesbeleid is een bestuursrechtelijke maatregel. De burgemeester kan hiermee een pand sluiten wanneer er sprake is van handel of productie van drugs of als er meer drugs worden aangetroffen dan de voorraad die voor eigen gebruik aanwezig mag zijn. De maatregel kan naast de strafrechtelijke procedure van de politie en het openbaar ministerie worden opgelegd. Burgemeester Berry Link: “In dit geval heb ik op grond van het beleid besloten tot een sluiting van twaalf maanden omdat in de zomer van 2020 in een naastgelegen pand ook al eens een hennepkwekerij is ontdekt en ontruimd.”

Aanpak

De fysieke sluiting van een pand wordt door de gemeente op het pand kenbaar gemaakt door middel van zegels op de deur en het aanplakken van het besluit, maar nu ook door het ophangen van posters en het plaatsen van een makelaarsbord. Burgemeester Link: “Drugsproductie en/of drugshandel zorgen voor een aantasting van het woon- en leefklimaat en van de sociale en/of fysieke veiligheid van inwoners. Vooral in de nabije omgeving. Hennepplantages of handelshoeveelheden drugs hebben een aanzuigende werking op criminele activiteiten en kunnen leiden tot onveilige situaties, zoals brandgevaar, explosiegevaar, waterschade of geweldsincidenten. Deze middelen maken onderdeel uit van een campagne om inwoners en pandeigenaren bewust te maken van deze risico’s en te waarschuwen. Ook hopen we door het zichtbaar te maken, mensen sneller melding maken van een vermoeden van drugsproductie of –handel.”

Melden

Heeft u het vermoeden dat er een hennepkwekerij of drugslab in een pand of woning zit? Meld dit bij de politie via 0900-8844 of bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl.

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.