STADSKANAAL – Op woensdag 22 juni is er in het Streekhistorisch Centrum van Stadskanaal weer een speciale lezing. Historicus Lieuwe Jongsma vertelt dan over de sporen van de slavernij die ook in de Veenkoloniën nog te vinden zijn. De lezing sluit aan bij de manifestatie Bitterzoet Erfgoed. Op tal van plekken in de provincie Groningen worden exposities en andere activiteiten gehouden die stil staan bij het feit dat 160 jaar geleden de slavernij formeel werd afgeschaft.
Het vervoer van de tot slaaf gemaakten gebeurde voornamelijk door de WIC (West-Indische Compagnie). Eén van hun hoofdkantoren stond in Groningen. Nederlanders, ook in Groningen, verdienden veel geld met het vervoeren en verhandelen van goederen en tot slaaf gemaakten. Ook in de Veenkoloniën woonden mensen die hun fortuin verdienden aan deze handel.
Lieuwe Jongsma is historicus en werkt als junior conservator bij het Groninger Museum. Hij stelde voor het Groninger Museum de tentoonstelling Zwart in Groningen samen. In deze lezing gaat hij specifiek in op wat er in Oost-Groningen nog aan slavernijverleden is terug te vinden.
De lezing begint om 15.00 uur. Reserveren is noodzakelijk, het aantal plaatsen is beperkt. Reserveren kan via www.streekhistorischcentrum.nl
Bij de foto’s: Historicus Lieuwe Jongsma, junior-conservator van het Groninger Museum (fotograaf: Gea Schenk)
Schilderij: Portret van een Onbekende en Barak Houwink, circa 1780 door Fredericus Carolus de Hosson (Bad Bentheim 1718 – 1799 Oude Pekela) Olieverf op doek. Collectie Veenkoloniaal Museum Veendam. Barak Houwink was dominee op Sint Maarten. Nadat hij terugkeerde naar zijn geboortedorp Oude Pekela liet hij dit portret maken.