Brandweer brengt water-ereteken aan omgekomen collega’s (video update)

Foto: Hemmo Kuiper

STADSKANAAL, REGIO – Vandaag herdacht brandweer Stadskanaal collega’s die tijdens de uitoefening van hun vak om het leven kwamen.

Iedere derde zaterdag in juni herdenkt de brandweer in heel Nederland hun omgekomen brandweercollega’s. Tijdens de herdenking staat ze stil bij de moed en daadkracht van de collega’s die sinds 5 mei 1945 omkwamen tijdens de uitoefening van hun vak. 

In Schaarsbergen vond bij het Nationaal Brandweermonument de landelijke herdenking plaats. Op de kazernes in de provincie hing tussen 12.00 uur en 15.00 uur de brandweervlag halfstok. Om 13.00 uur maakten de brandweermensen van diverse korpsen het water-ereteken en was er één minuut stilte.  Alle profielfoto’s van Brandweer Groningen op social media waren vandaag tussen 8.00 uur en 20.00 uur voorzien van een zwart brandweerlogo. 

Waarom herdenken ze? 
Voor de brandweer is het herdenken van omgekomen collega’s belangrijk. Het overlijden van collega’s tijdens de uitoefening van hun vak maakt steeds weer pijnlijk duidelijk dat het beroep van brandweerman en brandweervrouw niet zonder risico’s is. De jaarlijkse herdenking biedt nabestaanden en (oud-)brandweermensen de gelegenheid om samen de pijn rond het verlies te delen en te verwerken. Ook wordt op deze dag stilgestaan bij het feit dat brandweermensen 24/7 klaarstaan voor de samenleving. Soms dus zelfs met gevaar voor eigen leven.

Foto’s: Hemmo Kuiper

Video: Ronny

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.