Poëziefestival Dichters in de Prinsentuin pakt dit jaar groots uit

Foto: Reyer Boxem

GRONINGEN – De 25e editie van het poëziefestival Dichters in de Prinsentuin is dit jaar groter en diverser dan ooit. Drie dagen lang hoor je niet alleen gedichten, maar zijn er ook vertaalprogramma’s, workshops en interviews, poëziefilms, een kinderprogramma, een gezellige boulevard met food trucks en een poëziemarkt. De hele dag van ’s morgens tot ’s avonds heeft de bezoeker keuze uit verschillende programma-onderdelen en kan zo zijn eigen persoonlijke festival samenstellen. 

Er komen zo’n zeventig dichters uit Nederland en het buitenland. Zoals Tolu Oloruntoba die vorige week de Griffin Poëzieprijs 2022 won voor zijn bundel The Junta of Happenstance. Enkele Nederlandse bekende namen die tijdens het festival het podium pakken zijn: Roelof ten Napel, Gershwin Bonevacia Esther Jansma, Mustafa Stitou en Sasja Janssen.

Uniek voor Dichters in de Prinsentuin zijn de DichtBij-momenten, waarbij je in een intieme setting naar dichters kunt luisteren en met ze van gedachten kunt wisselen.
Naast deze DichtBij-momenten biedt Dichters in de Prinsentuin aanstormende talenten ook op andere manieren een podium. Zo treedt Maartje Terpstra op met haar eigen poëtische performance Je vormen, dat gaat over de uitdagingen van de activistische dichter. Ludon is te horen met zijn rapformatie De Torenwacht. 

Er wordt op het festival veel poëzie voorgedragen, maar er is ook ruimte voor gesprek en interviews. Zo gaan dichters met elkaar in dialoog over de poëzie en hun werk, praten vertalers over de uitdagingen van hun vak en interviewt nieuwslezeres Astrid Kersseboom van de NOS de dichter Guillaume Pool over zijn jeugd in Suriname, zijn verhuizing naar Nederland en zijn werk als dichter en verteller. 

Op de festivalwebsite kun je zien welke dichters nog meer zullen komen en wat er allemaal op het programma staat. Zie: https://noordwoord.nl/dichtersindeprinsentuin/

Organisator NOORDWOORD heeft ook dit jaar weer gekozen voor de Hortus Botanicus in Haren als locatie voor het festival. De tuinen bieden namelijk veel verschillende podia-mogelijkheden, een filmzaal en bovenal veel ruimte voor veel dichters en veel publiek. 

Ingezonden door Fabien van der Ham | NOORDWOORD

Foto’s: Reyer Boxem

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.