Westerwolde rijgt: MOW in Bellingwolde ontvangt de taalklas RSG, locatie Noord

Foto: Henriëtte van der Laag Nt2 docent RSG Ter Apel, locatie Bellingwolde

BELLINGWOLDE – “De geur van gummetjes” en “dat smaakt naar vroeger” en nog veel meer konden de inburgeraars van de taalklas in Bellingwolde ervaren in het museum MOW aan de Hoofdweg. De Nederlandse taal leren met behulp van “activerende werkvormen” zoals dat in de onderwijswereld heet. En dat hebben de taalcursisten volop kunnen doen in het museum. Lekker actief bezig zijn.

Na een warm welkomswoord van Hester Bakker van het museum en een toelichting op de expositie met de titel “de grote nostalgieshow”, gingen de cursisten met hun vrijwilligers in kleine groepjes uiteen.

Een groepje mannen ging direct “brommers kieken”. Wat vonden ze dit interessant. Een Zündapp, Kreidler, Tomos of een Puch. Nee, hier hadden zij in hun tienerjaren niet op gereden in hun vaderland. Vol bewondering stonden ze nu deze brommers in het museum te bestuderen.

Een andere cursist was niet meer weg te slaan bij de “kapperszaak”, afkomstig van een herenkapsalon in Vriescheloo. Hij vond dit prachtig te zien want hij doet inmiddels werkervaring op bij een kapper naast zijn taallessen.

En hoe kunnen geuren dan nostalgische herinneringen oproepen? Gewoon, door te ruiken aan flessen en potten. En dat werd gedaan. Als meest favoriete geur kwam Old spice uit de bus. De cursisten schreven ieder hun favoriete geur op een formulier dat door het museum was klaargelegd.

Proeven hoe vroeger Hollandse snoepjes smaakten werd gedaan in de ruimte “dat smaakt naar vroeger”. En heel grappig was te zien hoe vies de meesten zwart-wit vonden. Bij de docent riep zwart-wit juist mooie jeugdherinneringen op!

Na afloop ging de groep voor het museum in het zonnetje zitten koffiedrinken. Nee, niet met een speculaasje erbij maar met een Arabisch koekje en andere heerlijkheden uit een ver land.

Ingezonden door:

Henriëtte van der Laag

Nt2 docent

RSG Ter Apel, locatie Bellingwolde

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.