‘De Heks van Almen’ in Onstwedde

Foto ingezonden door Hanneke Huurnink en Féline Diepeveen Team De Heks van Almen

ONSTWEDDE – Theatermakers Achterhoek speelt dit jaar zesmaal in Onstwedde ‘De Heks van Almen’.

In het weidse Noord-Oost Groningen, hebben tussen 1587 en 1597 meerdere heksenprocessen plaatsgevonden en zijn er op de Geeselberg, op een steenworp afstand van Onstwedde, 22 mensen onder beschuldiging van hekserij verbrand. Hier in Nederland heeft tijdens de heksenvervolgingen een van de grootste procesreeksen plaats gevonden.

De voorstelling ‘De Heks van Almen’ is een levend monument van eerherstel. Theatermakers Achterhoek speelt dit jaar zesmaal in Onstwedde, vlak bij deze hartverscheurende plek. De locatie krijgt een unieke versie van het stuk dat eerherstel vraagt voor de 22 onschuldige slachtoffers, die op deze berg zijn verbrand.

Inhoud De Heks van Almen
Als Aleyda in haar eigen huis wordt opgepakt en meegesleurd naar een bedompte kerker heeft zij geen idee wat de reden hiervoor kan zijn. Pas wanneer haar dochter Greetje haar komt opzoeken wordt het duidelijk: Aleyda, de eigenzinnige vrouw die haar kennis van geneeskrachtige kruiden gebruikt bij haar werk als vroedvrouw, wordt verdacht van hekserij. Het publiek krijgt aanvankelijk ‘gewoon’ een stuk over deze historische gebeurtenis te zien. Maar terwijl ze het stuk spelen, wordt het de actrices meer en meer duidelijk dat dit verhaal uit 1472 nog steeds van invloed is op hun huidige leven en ze beginnen zich af te vragen waarom ze dit aangrijpende verhaal eigenlijk nog een keer zouden moeten vertellen.

Actualiteit
Aleyda, de eerste vrouw die verbrand werd als ‘heks’ in Nederland (1472), markeerde het begin van eeuwenlange vrouwenonderdrukking. De heksenvervolgingen zijn een bijna vergeten stuk geschiedenis, maar ze zijn van grote invloed geweest op de ontwikkeling tot onze huidige maatschappij. Met name op de rol van vrouwen daarin. ‘De Heks van Almen’ maakt de gevolgen van de heksenverbrandingen inzichtelijk en legt daarmee maatschappelijke mechanismen bloot die helaas bijzonder actueel zijn. Theatermakers Achterhoek zoekt met een geheel eigen benadering en een mengeling van heden en verleden naar het licht in dit gruwelijke verhaal.

Op de landelijke locatie Arthpy is aansluitend de prikkelende expositie ‘Heks!’ te zien.
Locatie: Artphy, Kempkebosweg 2, Onstwedde
Data: 5, 6, 7 / 12, 13, 14 augustus
Tijd: vrijdag en zaterdag om 20.00 uur, zondag om 15.00 uur

Info: www.theatermakersachterhoek.nl

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.