Vierde serie voor het INT. NK Ovalracing 2022 op zondag 10 juli in Ter Apel

Foto: Stan Libuda

TER APEL – Zo net voor de zomer- en vakantieperiode is het tijd voor de vierde ronde van het int. NK Ovalracing in Ter Apel. Na drie prachtige wedstrijddagen is het voor de coureurs de laatste mogelijkheid om voor het jaarlijkse Speedweekend in september de auto optimaal af te stellen voor het Ter Apeler asfalt. Tijdens dat tweedaagse evenement in september zijn er namelijk een grote hoeveelheid punten te verdelen in de strijd om de titels.

Bij de Junioren gaat Keano Boes uit Vroomshoop aan de leiding van het kampioenschap. Zijn grootste concurrent is momenteel Brian Kuper uit Ter Apel. Hij wist tijdens de voorgaande wedstrijden op Hemelvaartsdag zes punten in te lopen op Boes, maar kijkt altijd nog tegen een achterstand van tien punten aan. Op een derde positie is het Cato Caspers die alle zeilen bij moet zetten om Jaimie Dijkstra en Rick Feenstra in het klassement achter zich te houden, er wordt dus volop gestreden bij de jeugd van 11 tot 16 jaar.

Ondanks de grote schade aan zijn bolide die Raymond Kuiper tijdens de Hemelvaartsdag races opliep in de Rookie Rods gaat hij nog altijd aan de leiding in het kampioenschap. Op 10 juli zal Kuiper uit Ter Apel met een compleet nieuw opgebouwde auto zijn voorsprong van vier punten op Tim Tiben gaan proberen te verdedigen. Andre Mulder uit Beerta wist goede zaken te doen tijdens de laatste racedag. Hij wist 10 punten in te lopen op de twee koploper en is tot op zeven punten de koppositie genaderd. In dit grote deelnemersveld zijn de verschillen minimaal en kun je je geen foutje meer permitteren in de strijd om de titel. Dat zal gaan zorgen voor veel spektakel in deze standaardklasse.

In de Standaard 2000 gaan de broers Zwiep als equipe aan de leiding. Een voorsprong van 12 punten hebben beide heren op de broers Tom en Bas Brakels die eveneens als equipe deelnemen. Daarachter zijn het Ruben Schans en John Groen die eveneens in equipe deelnemen die de onderste trede van het podium momenteel in beslag nemen al volgt Michael Birke op slechts vijf punten achterstand. Meervoudig kampioen in de BMW Cup, Iwan Heins uit Schoonoord, stond voor het eerst dit seizoen met zijn Mazda RX8 aan de start in de Standaard 2000 en is meteen een coureur om rekening mee te houden..

In de BMW Cup strijden vader en zoon Huisman uit Schoonoord om de koppositie in de BMW Cup. Vader Roelf verdedigd een voorsprong van dertig punten. Maar ook equipe Dörholt/Gerding mengen zich in die strijd, zo staan zij in punten gelijk met Rowan Huisman. Ook Justin Philips en Jeffrey Bolk zijn nog volop in de strijd om een plekje op het podium, de onderlinge verschillen in de tussenstand zijn minimaal in deze merkencup.

Het deelnemersveld in de SuperRods blijft groeien wat zorgt voor razendsnellen en spectaculaire races in deze klasse vol reglementaire vrijheden. Kevin Zwiep en Thomas Veldkamp zijn in hun groene VW Golf met brute diesel power de favoriet en gaan stevig aan de leiding van het Nederlandskampioenschap. Edward Jan Walsma uit Joure blijft echter in het spoor en staat slechts vijftien punten achter in de tussenstand. Rijn Claij uit Vijfhuizen volgt met zijn BMW op de derde positie. Een bijzonder moment tijdens de Hemelvaartsdagraces was de winst van Ad Monster uit Dordrecht nadat hij 28 jaar geleden voor het laatst wist te zegevieren op de Polderputten.

Na de drie achterliggende wedstrijddagen dit seizoen staan Martijn Vowinkel uit Ommen en Marius Bert uit Bottrop exact gelijk in het NK Ovalracing 2022 bij de 2.0 Hotrods. Marius Bert is de regerend kampioen en gaat met zijn nieuwe bolide dit seizoen dus volop mee in de strijd voor titel prolongatie. Even knap is de prestatie van Niklas Willemsen. In zijn eerste volledige 2.0 Hotrod seizoen neemt hij de derde positie in het NK Ovalracing in bezit. De ervaren Frank Nöhring uit Recklinghausen, Sander van der Heijden uit Oss en Fabian Baer liggen echter op de loer om een podiumplek over te nemen.

De National Hotrods hebben dit seizoen al veel fraaie gevechten op het circuit in Ter Apel laten zien. Reimon Bos uit Noord-Sleen gaat in deze klasse met een grote voorsprong de vierde ronde van het seizoen in. Ter Apeler Johan Sanders volgt met zijn Peugeot 206cc op een tweede positie in het klassement voor Delia Horstkamp uit het duitse Hoogstede. Ook voor deze heren en dames is het de laatste kans om te zorgen dat ze klaar zijn voor de strijd om de EuroMaster titel 2022 in september tijdens het Speedweekend.

De Bangerstox zullen tijdens de derde wedstrijddag op rij te gast zijn tijdens de races van zondag 10 juli. Het is voor deze klasse direct de seizoensfinale in de strijd om het NNO-clubkampioenschap van deze spectaculaire contactklasse. In de strijd om het kampioenschap bij de Bangerstox gaat Thomas Machiela uit Metslawier aan de leiding, zijn voorsprong is slechts één punt op Eelco van der Veen uit Damwoude. Het gevecht om de derde positie lijkt te gaan tussen Bert Venema uit Feanwalden en Arie Groen uit Waarland. Hun onderlinge verschil is slechts drie punten.

De ovalraces zullen zondag 10 juli om 11.30 uur van start gaan, alle klasses komen drie keer aan de start in het autosportstadion “De Polderputten” aan de Hanetangerweg in Ter Apel. Het belooft weer een bomvolle middag met spannende en spectaculaire autosport te worden.

Meer info over de wedstrijden is te vinden op www.ovalracing-terapel.nl www.ovalracing-terapel.nl of via de Facebook & Instagram pagina van NNO Ter Apel.

Ingezonden door Robert Dreier, Bestuurslid Noord Nederlandse Ovalracing

Foto’s: Stan Libuda

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.