Pech voor Thea Loois op eerste dag fietstocht van Limburg naar Blijham

Foto: Thea Loois

BLIJHAM – Pech voor Thea Loois op eerste dag fietstocht van Limburg naar Blijham

Thea Loois fietst dit jaar weer van Limburg zigzaggend over de grens met Duitsland naar Blijham.
Hieronder het verslag van de eerste (pechvolle dag)

Vanochtend stond het wekkertje op tijd, want vandaag moet er gefietst worden.
Na een zeer belabberde nacht (Henk en ik deden een wedstrijdje wie het hardst kon hoesten) moesten we er toch uit.
In de serre met leuke versiering aan het plafond hebben we genoten van het lekkere ontbijt.
Om iets over negen was ik bepakt en bezakt en klaar voor mijn 8-daagse fietsavontuur.
Henk heeft mij uitgezwaaid en ik ging vol goede moed op pad.
Het eerste stuk ging mooi en om 09.45 uur werd ik zoals afgesproken even gebeld door radio Groningen1 voor een kort interview.
Ik had net daarvoor alweer een bordje gemist……heuvel op, heuvel af ……en toen nogmaals weer omhoog. De route was goed aangegeven en de omgeving was prachtig. Op een zeker moment, ik had zo’n 30 km gefietst, zag ik een mooi bruggetje. Afgestapt om daar eventjes een foto van te maken.
Hoeveel tijd neemt het in beslag om een foto te maken? Dat duurde maar kort en ik wilde de route vervolgen, maar plots was m’n accu dus uit. Er zat totaal geen leven meer in.
Gelukkig dat ik net in de buurt was van het kleine plaatsje Eygelshoven, nabij Kerkrade.
Aan een paar wegwerkers gevraagd of er een fietsenmaker zat. Ze wezen mij de weg, maar ik moest een heel eind lopen omdat je zonder ondersteuning niet boven komt.
Was ik bovenaan, bleek de fietsenzaak verhuisd naar een ander dorp.
Er zat niks anders op dan de ANWB te bellen (ik ben lid van ANWB fietspech hulp) Het duurde best lang voordat ik iemand aan de lijn had, maar ze zou een monteur langs sturen, dat kon best wel 1 à 2 uur duren want het was heeeeeeel druk.
In de omgeving was nergens gelegenheid om een kop koffie te drinken, alle horeca was dicht op maandag dus ik ben maar ergens in de buurt op een bankje gaan zitten met mijn e-reader.
Al met al was de monteur er nog best wel snel, maar mijn vreugde daarover was gauw verdwenen.
“Tja, ja accu leeg….daar kunnen wij ook niks mee. Daar moet toch echt een fietsenmaker naar kijken, heeft u de accu er al even uitgehaald?” Ja…dat is het enige kunstje dat ik ken…… en hij ook!!
Diverse fietsenzaken opgezocht in de omgeving maar allemaal gesloten op maandag.
Dat was niet zo fijn, maar hij kon wel regelen dat ik met fiets en al in een busje naar mijn logeeradres in Susteren kon worden gebracht. Dit kon wel minimaal 1,5 uur duren want het was heeeeeel druk. Wederom het bankje opgezocht en in de tijd dat ik zat te wachten zowat een heel boek gelezen!
Ook deze keer viel het wachten me toch nog mee, maar in plaats van een busje kwam er een hele grote sleepwagen.
Nou, daar paste mijn fiets wel op!! De busjes waren allemaal bezet en deze man was toevallig in de buurt. Ik heb contact gezocht met mijn logeeradres en gelukkig was het geen probleem dat ik eerder kwam.
Ik mocht een fiets lenen om nog iets van de omgeving te bekijken, maar na een paar kilometer ben ik toch maar terug gegaan. Het zadel stond voor mij veel te laag en het zag er naar uit dat het ging regenen. Ik heb even een uurtje de oogjes dicht gedaan.
Op advies van de bewoner heb ik de oplader nog even aangesloten. Daar verwachtte ik eigenlijk niks van. Vorig jaar september liet m’n accu het ook ineens afweten en deed hij helemaal niks meer, wat ik ook probeerde. Ik was vanmiddag dan ook zeer verbaasd toen de computer weer tot leven kwam!
Ik ben tegen etenstijd op de fiets naar de cafetaria gegaan en dit ging zonder problemen. Maar het vertrouwen is er nu wel een beetje uit, dus ik zorg toch maar dat ik morgenochtend op 09.00 uur bij de fietsenmaker op de stoep sta!
Ik heb schijnbaar een abonnement op pech tijdens de vakantie…het eerste jaar gingen de kabels van de versnelling stuk en vorig jaar brak mijn voorspatbord zomaar af. Nu maar hopen dat dit euvel ook makkelijk en snel te verhelpen is, zodat ik weer verder kan.
De gastvrouw van morgen heeft al te kennen gegeven dat fietsers niet na 20.00 uur mogen arriveren, dus als het een beetje uitloopt bij de fietsenmaker moet ik morgen plat op het stuur om op tijd in Venlo aan te komen.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.